Отстраняването на Иван Тотев от поста Кмет на Пловдив е тъмно петно в историята на най-стария жив град в Европа и бъдеща европейска столица на културата. Това се посочва в позиция на ППГОС на БСП – Пловдив, разпространена до медиите. 
"Не подценявайте интелекта на нашите съграждани! Те са възмутени от начина, по който се управлява Община Пловдив. Не си мислете, че не помнят записите, в които кметът обясняваше стила си да ръководи чрез „съмнителните” кадрови назначения в администрацията, чрез „брутално незаконни решения в Общинския съвет” по личните му признания. Още по-рано той стана герой във филм, собствена продукция на ПП ГЕРБ, където даваше указания за фалшифициране на изборите", посочват те.

"Няколко дни след официалното откриване на Цар Симеоновата градина, фонтаните показаха дефект и излязоха в ремонт за три месеца. Електронната система на Транспортния проект още не функционира, въпреки че трябваше да бъде окончателно завършена на 1 февруари миналата година. Построи се кръгово кръстовище с фонтан на Водната палата за сумата от милион и двеста хиляди, а после се реши, че било грешка", припомнят социалистите.

Ето и пълния текст на позицията на ППГОС на БСП – Пловдив:

Отстраняването на Иван Тотев от поста Кмет на Пловдив е тъмно петно в историята на най-стария жив град в Европа и бъдеща европейска столица на културата. 

Едва ли има пловдивчанин, който да е доволен от случващото се, но едва ли има и изненадани от тази развръзка. Пловдивчани са наблюдателни и в ежедневните си разговори коментират казусa, с който са ангажирани правораздавателните органи днес. 
 Не подценявайте интелекта на  нашите съграждани! Те са възмутени от начина, по който се управлява Община Пловдив. Не си мислете, че не помнят записите, в които кметът обясняваше стила си да ръководи чрез „съмнителните” кадрови назначения в администрацията, чрез „брутално незаконни решения в Общинския съвет” по личните му признания. Още по-рано той стана герой във филм, собствена продукция на ПП ГЕРБ, където даваше указания за фалшифициране на изборите. 

И ако посочените аудиовизуални материали останаха в медийния фокус, то цената за строителство на големите проекти накара пловдивчани да се изумят. При огромните разходи по тях, поне качеството трябваше да бъде високо. Няколко дни след официалното откриване на Цар Симеоновата градина, фонтаните показаха дефект и излязоха в ремонт за три месеца. Електронната система на Транспортния проект още не функционира, въпреки че трябваше да бъде окончателно завършена на 1 февруари миналата година. Построи се кръгово кръстовище с фонтан на Водната палата за сумата от милион и двеста хиляди, а после се реши, че било грешка. Кой плаща за тази грешка? Булевард „Шести септември” се ремонтира два пъти, защото след втората зима се оказа напълно компрометиран. „Цар Борис III Обединител” на третия месец след ремонта се „нагъна” като развълнувано море. Милиони от парите на данъкоплатците потънаха в спортната зала Колодрума, а издръжката й от милион годишно отново е за сметка на пловдивчани. Те вече плащат по-високи данъци и такси, наред със задълженията по 30-милионния заем, с който ги натовари тази администрация. 

Години наред течеше ремонтът на моста Герджика, а на втория сезон след завършването му „зейнаха” дупки. На висок глас в обществото се обсъжда бизнес просперитетът на фамилията на кмета, като се артикулират съмнения за корупционни практики. Пловдив няма вече Тютюнев град, а Зоологическата градина може изобщо да не е кулминацията в тази пиеса на г-н Тотев! 

Това са фактите и всички опити да се измести темата от позора, който преживява Пловдив, са нелепи и безотговорни. Защото пловдивчани заслужават да чуят истината от общинските си съветници, от ръководството на общината, а в последствие и от компетентните органи. Защото дори да наричате прокуратурата „политическа бухалка”, истината боде очите!