Мария Габриел и Томислав Дончев от ГЕРБ направиха изявление в Народното събрание (НС).

Габриел бе излъчена от ГЕРБ - СДС за премиер с първия мандат, а Дончев е зам.-председател на ГЕРБ.

Изявлението им е първото, след като президентът Румен Радев вчера връчи втория мандат на акад. Николай Денков с думите, че той е опорочен. И го посъветва да не го осъществява.

Вторият мандат бе връчен на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) в присъствието на Асен Василев, Атанас Атанасов и Надежда Йорданова.

Преди седмица Мария Габриел върна първия мандат с идеята да бъде направено правителство с втория, като премиери от ГЕРБ и ПП-ДБ се "въртят" на ротационен принцип. Първо трябваше "да застъпи" акад. Николай Денков, а след 9 месеца - бившият еврокомисар.

Междувременно обаче избухна скандалът със записа от заседанието на Националния съвет на ПП, в който се говореше за съгласуване "с посолствата" на шефовете на служба и поголовно уволнение на държавни служители, за да се заменят с "наши". Това предизвика възмущението на ГЕРБ и лидерът на партията Бойко Борисов и излъчената от нея за премиер Мария Габриел обявиха, че замразяват преговорите с "Промяната" и ДБ.

"Разговорите не са в ледена епоха. Няма обаче  слънчеви лъчи, които да разтопят ледовете.

Разговори може да има само, ако бъдат преосмислени форматът, съставът, личностите, моделът, принципите и доверието.

За да не стигнем до ледена епоха, която освен нас ще замрази тотално и държавата, призовавам ПП-ДБ за преосмисляне на всичко това, което изброих.

Нека бъде ясно - разочарованието в обществото е огромно, недоверието в партньорите ни е огромно, страхът в администрацията е потресаващ.

От тази криза се излиза само с усилие за доверие от страна на всички участници в обществено политическият живот и цел. И ако истинската цел е да стабилизираме държавата и да се погрижим за хората, то всеки трябва да направи крачка назад и предложим решение - работещо решение, което да носи обединение и стабилност.

Мандатоносителят е на ход да търси и намери подкрепа", отсече Габриел. 

"Уважаеми колеги, сменете подхода. Ако искате, вземете пример от нас. Ние направихме всички възможни и невъзможни компромиси", призова от своя страна Томислав Дончев. 

"Имаме война между институциите. Не може с 15% от народните представители да бъде получена цялата власт. Не е демократично. България трябва да има работещо правителство.", допълни той.

 

 

 

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук