Номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел и кандидатът за премиер на ПП-ДБ акад. Николай Денков дават съвместно изявление в Народното събрание (НС). 

Мария Габриел трябва да върне днес в 15:00 часа първия мандат на президента, очаква се да представи и състав и структурата на кабинет, с първия мандат. До момента имена на министри не са съобщавани. 

След като късно снощи лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че оттегля подкрепата си за правителство с мандат на ГЕРБ, се появи нова идея за бъдещото управление - с премиер на ротационен принцип

"Имаме затруднения да съставим редовен кабинет, което създава реална опасност да отидем към 6-и избори", посочи акад. Денков по време на съвместното изявление. 

Той припомни стъпките за създаване на стабилно управление, предприети до момента. 

„Ние търсим парламентарна подкрепа от ГЕРБ-СДС, имаме вицепремиер, който се предлага да се включи, а след това и премиер на ротационен принцип. За нас е важно да получим съгласието на тези кандидати и, ако някой от тях се откаже, да бъдат сменени имената“, каза Денков.

„Мястото на Мария Габриел в един такъв кабинет е напълно ясно“, подчерта той.

„Аз поне не знам по-добър наш представител в европейските институции в този момент, който би помогнал да се реализира този приоритет“, допълни той по отношение на приемането в Шенген и еврозоната. 

„ПП-ДБ ще предложи правителство което може да реализира конституционни реформи с широка парламентарна и обществена подкрепа“, цитира Денков решение на Националния съвет на "Продължаваме промяната".

Той обяви предложението на ПП-ДБ: „Като гаранция, че това правителство ще работи поне 18 месеца с подкрепата на първата политическа сила в парламента, в първите 9 месеца министър-председател предложението е да бъда аз, а вицепремиер и министър на външните работи да бъде Мария Габриел. За следващите 9 месеца премиер да бъде Мария Габриел, а аз да бъда вицепремиер. Промени в първоначалния състав и структура на правителството да се правят само със съгласието на двете страни“.

"Правителството с втория мандат се ангажира да реализира конституционна реформа за промени в структурата на прокуратурата и ВСС. Да внесе срок редовен бюджет с до 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците. Да изпълни законодателната програма и да спази приоритетите за приемане в Шенген и еврозоната. Да промени Изборния кодекс, така че да се върне машинният вот, както и да промени състава на ЦИК, така че да се гарантира честността на вота на българските граждани", обяви той. 

"Ако по някаква причина изпълнението на законодателната програма, управленската програма тръгне накриво, аз ще си подам оставката, за да знаем, че процесът ще трябва да стартира отново", категоричен беше Денков. 

„Ние през следващите 9 месеца ще трябва да бъдем партньори в пълния политическия смисъл на тази дума“, заяви акад. Денковм давайки думата на Мария Габриел. 

От своя страна тя каза: „Искам да запазя ролята си на човека, който води преговорите“. Тя благодари на всички партии, участвали в разговорите за сформиране на кабинет.

„Стабилно правителство между първите две политически сили има възможност да стъпи на здрава и принципна основа. Искам да благодаря на лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които през последните 48 часа с разум, а не емоция, заедно с мен и акад. Денков участваха, за да получим подкрепа за днешния документ“, заяви тя. По думите ѝ, всички са направили много отстъпки. 

Габриел представи съвместната декларацията, върху която двете формации са работили заедно – „Декларация за национално отговорно управление“. Тя трябва да получи подкрепа на парламентарните групи и в следващите дни ще се търси такава. 

"ПГ на ГЕРБ в 49-то НС ще подкрепя правителство, спазвайки следните принципи: "Вторият мандат ще бъде национален и ще се използва за излъчване на стабилно правителство, около което да се формира конституционно мнозинство. Министър-председател за първите 9 месеца ще бъде акад. Николай Денков, а Мария Габриел - заместник министър-председател и министър на външните работи. За вторите 9 месеца – министър-председател ще бъде Мария Габриел, а акад. Денков – заместник министър-председател", обяви Габриел.

Задълженията ще се изпълняват на ротационен принцип. В края на всеки от тези периоди министър-председателят подава оставка, двете парламентарни групи я гласуват и подкрепят за следващ министър-председател номинацията на другата парламентарна група, а досегашният министър-председател ще стане заместник министър-председател, се казва още в документа.

В декларацията е посочено още, че се подготвят промени в Конституцията, включително в структурата на прокуратурата и ВСС.

"Ще бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избрани от парламента, с оглед гарантиране на най-добрия подбор на личности", добави Габриел. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук