Ще имат ли влияние резултатите от местните избори върху управлението обсъждаха политолози и социолози на дискусия, организирана от аналитичния клуб за прогнози „Екзаминър“.  

Според Юлий Павлов, директор на Центъра за анализи и маркетинг, след местните избори ще се засилят "театралните моменти" между участниците в т.нар. некоалиция. Така наречената сглобка може да си изкара и четири години – отчитайки международната обстановка, посочи Павлов. 

Политологът Първан Симеонов смята, че т.нар. сглобка е изцяло за сметка на ПП-ДБ, които отчитат загуба при общинските съветници. Според него правителството може опасно да се отдалечи от масовия вкус. Това правителство е прекалено евроатлантическо за масовия вкус, коментира още Симеонов. 

Антоанета Христова смята, че местните избори нямат никаква връзка с продължителността на коалицията. Няма фактор, който да е по-силен от личния интерес на лидерите. По думите ѝ ГЕРБ са намалили подкрепата си категорично и видимо. Това, което си мечтаеше ГЕРБ, да раздели ПП-ДБ никога няма да се случи, смята тя. 

Асен Агов коментира, че не вижда никаква заплаха за правителството. Категорично смятам, че хоризонтът пред това правителство е дълъг, добави той. 

Политологът Румяна Коларова обясни, че всичките коментари, че това не е коалиция, са абсолютно некоректни. По думите ѝ това е коалиция adhoc, защото иска да действа според ситуацията и се договаря според нея, докато ако има фиксирана процедура, това би довело до забавяне в решенията.

По думите ѝ тази коалиция е стабилна. Такива коалиции има по света и те са напълно нормални, коментира Коларова. 

Проф. Коларова насочи вниманието към появата на рационалния избирател, който гласува стратегически – "този ми харесва" и " този ми върши работа". По думите ѝ именно на местни избори най-силно може да се констатира дали имаме рационални избиратели. 

Светослав Малинов отбеляза нещо, което по думите му е много важно, а именно ясни, отчетливи очаквания от тези избори. Той смята също, че "на хоризонта се появява четиригодишният мандат". 

Политологът Димитър Ганев отбеляза, че на тези местни избори резултатът е отстъпление на партиите. 30 процента от вота е за партии, които не познавате на национално ниво, посочи Ганев. Мнозинството никога не е било застрашено от резултатите от местните избори.

Битката в местните избори не беше дали да се предизвика предсрочен вот, а кой с какви позиции ще излезе от местния вот да търгува преди ротацията или след ротацията, смята той. Нито един от двата големи субекта не успя да придвижи балансите в своя посока, добави Ганев. 

Татяна Буруджиева отбеляза, че се е произвела "гигантска нестабилност на тези избори". В това правителство няма никаква политическа логика, ако имаше политическа логика щеше да е коалиция и да си управлява коалиционно, добави тя. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук