Партиите от сваленото правителството на България събират одобрението на българите за разлика от формациите, които настояват за нови избори. Това показват данни от 1 юли на авторитетното международно издание „Политико“ (Politico).
 
Според проучването „Продължаваме промяната“ съумява да намали разликата с ГЕРБ на 3 процента, като само преди месец разликата между двете формации беше двойно по-голяма – 6 на сто в полза на партията на Бойко Борисов. Сега ПП има 21% срещу 24% за ГЕРБ.
 
БСП също печели доверие. БСП е добавила два процента към рейтинга си  от март насам, като за последния месец ръстът й е с още 1 процент и вече е 12%
И третата формация от правителството в оставка, „Демократична България“, също бележи ръст с 1% през последния месец. 
 
Данните на „Политико“ показват още, че спадът на „Има такъв народ“ на Слави Трифонов продължава и от 6 на сто подкрепа преди месец вече могат да разчитат на 4%. Очевидно е, че излизането от правителството не води до ръст на рейтинга за тази формация и от първа политическа сила преди година при предсрочни избори тази есен при този тренд ще бъде извън парламента. 
 
„Възраждане“ също не се радват на възходящ ръст на подкрепа и бележат спад от 10% на 9%. ДПС също регистрират по-малка подкрепа в сравнение с преди месец - от 11 на 10 %. Данните на движението обаче не бива да ни изненадват, защото те не зависят силно от политическата обстановка в страната за разлика от другите. 
 
Проучването на Политико недвусмислено показва, че действията на ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ за свалянето на правителството и изправянето на страната пред 4-ти избори за една година и половина, не срещат подкрепа в обществото. Напротив, това води до консолидация и повишаване на подкрепата около „Продължаваме промяната“, БСП и „Демократична България“.