"Политиците ни се мразят, държавата е на автопилот. Политиците нямат хоризонт и искат да стеснят този, в който ние живеем. Преобразуване за държава не се прави за 6 месеца, а с по-дълъг хоризонт. Виждаме кастинг за грешки", това каза проф. Анна Кръстева, преподавател в НБУ.

По думите ѝ има системен блокаж на политическата сцена.

"Има две оси на структуриране на политическата сцена. Едната е фундаменталната ос на политическата идентичност на партиите – евроатлантическа, проруска. Втората ос е антикорупция, антиприхваната държава.

Системният парадокс на политическата сцена е, че политическите играчи са от различни страни на тези оси. Това намира ярък израз в дълбоката поляризация на обществото", заяви тя пред БНР.

Тя подчерта, че единствената партия, която е най-заинтересована да няма избори днес или утре, е "Има такъв народ" (ИТН)

Горещо проучване на "Алфа Рисърч" показва какви ще са резултатите, ако изборите са днес ГРАФИКА

Според нея има едно магическо решение – в четвъртък срещу петък двама политици да спят добре и да се събудят с разбирането, че тяхното лично его е несравнимо с благоденствието на един народ, който казва, че не иска избори сега.

"Ако Кирил Петков и Слави Трифонов се събудят с ясното съзнание, че са политици, а не мъжкари, и погледнат към политическата им отговорност. Зад лидерите стоят граждани с очаквания, те са дали мандат за промяна", поясни проф. Анна Кръстева.