Народните представители са притеснени, че летният туристически сезон може да бъде сериозно засегнат заради последните събития в Слънчев бряг. Масовата стрелба и убийството в увеселително заведение, както и движението на банди от по няколко десетки души по улиците на курорта няма как да са добра реклама, коментираха депутати, цитирани от „Флагман”.
„Дано не се окаже прибързана радостта ни за предстоящ силен туристически сезон”, заяви бургаският народен представител Румен Желев.

„Няма как случилото се да има позитивен ефект. Дано негативите не са твърде големи. Важно е процесуално-следствените действия да са успешни и органите на реда и правосъдието да си свършат бързо и качествено работата”, каза още Желев.

Той се опасява, че може да настъпи ефектът „Истанбул”. В турския мегаполис туризмът клони към нулата заради серията от атентати там, припомни депутатът.

„В Истанбул всичко е празно. Дано не стане същото и у нас. Дано радостта ни от туристическия бум да не се окаже прибързана”, заяви Румен Желев.

Друг депутат от ГЕРБ, който не пожела да бъде цитиран, коментира, че стрелбата срещу бандата на Митьо Очите, съпроводена и с убийство, може да провали сезона.

„Жалко, уж усилихме полицейското присъствие. Всичко отива по дяволите”, махна с ръка народният представител. Той припомни, че атентатът на летище „Бургас” от 2012 г. бе свързан с израелски туристи, които трябваше да почиват именно в Слънчев бряг. Ефектът от него тъкмо бе преодолян и това, което се случва, връща всичко в изходна ситуация, каза още депутатът.

Атанас Мерджанов от БСП използва случая да атакува политически властта. Пред Народното събрание той обяви, че летният туристически сезон е бил открит с гангстерска война. Мерджанов призова вътрешният министър Румяна Бъчварова да обясни пред парламента какви мерки ще предприеме.

Бъчварова обаче вместо в Народното събрание бе изпратена от премиера Бойко Борисов в Бургас.

„С такива усилия успях да върна руските туристи, да докарам румънски туристи в България и да се очаква толкова добър сезон, а някакви там махленски биячи да ходят да си решават въпроса с брадви", така пък коментира ситуацията премиерът.