В кабинета „Борисов 3“ има „подводни камъни“, които ще дойдат от човешкия фактор. Това каза д-р Калоян Методиев, политолог и университетски преподавател, цитиран от Фокус.
Той подчерта, че не очаквал настоящата конфигурация на кабинета да е тази, която се сформира след изборите. 

„За толкова дълги преговори трябваше да направят по-добра структура и по-голям кадрови баланс. Остана впечатление, че се е търсело място за някои хора, а не хора за мястото. Изненада беше смесването на правосъдие и външни работи, министерство на председателството, някои назначения. Накрая остана въпросът какво точно са договаряли повече от месец“, посочи д-р Методиев.

Либералите постоянно повтарят, че институциите са най-важни, но, според политолога, консервативният подход е по-правилен – че политиката се върти около човека. 

„Хората са най-важните. Оказа се, че сме надценили кадровия резервоар на ГЕРБ, който те умело използваха в кампанията като внушение. Обединените патриоти печелят политическо време за Борисов. Предишните в тази роля бяха реформаторите. Затова само за седмица толкова удари започнаха да се сипят по тях, a се оказа, че те въобще нямат кадрови капацитет да издържат на тази атака“, заяви д-р Калоян Методиев. 

Той допълни, че през последната седмица дори се е заговорило за феномена „скрити“ квоти.