Изказването на президента Плевнелиев, че България може да загуби председателството на Европейския съвет през 2018 година не бе премерено. Това каза политологът и преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“ проф. Лазар Копринаров, пише агенция "Фокус".
По думите му не прилична на президента, който си отива да влиза в ролята на някаква лоша врачка. „Предполагам, че позициите на някои политици и партии, които непрекъснато говорят срещу Европейския съюз (ЕС), че си отива, че загива, че тези либерални принципи, които са стояли в основата му са вредни и опасни, и набирането на скорост на такива позиции – позициите на евроскептицизма, то струва ми се, че те предизвикаха у него едно такова непремерено изказване. Според мен в България трябва „да се хванем за ръце“ и да направим едно успешно председателстване на Европейския съвет, защото това е изключителен шанс за страната ни. Многократно сме заявявали или сме критикували, че българското правителство не заема активна позиция, когато се дискутират различните проблеми на равнище Европейски съюз (ЕС)“, каза още проф. Копринаров.

Той добави, че това е прекрасната възможност в някаква степен ние да поемем ролята на водачи, ролята на онази сила, която да намери пресечните точки на националните интереси на 28 страни.

„Затова не бива да предсказваме, без да имаме достатъчно основание и по-скоро аргументи бъдещ неуспех. Това е вредно за страната ни и аз смятам, че в случая той допусна една грешка. Разбира се и други грешки е допускал, но аз смятам, че той имаше комуникационни проблеми, но като цяло смятам, че това бе един много успешен или най-малкото не по-малко успешен от предходните трима президенти на България“, подчерта проф. Копринаров.