Коалиция на малцинството при 95 депутати ще е крехка като черупка на яйце. Това каза д-р Калоян Методиев, политолог и преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“-Благоевград, цитиран от Фокус.
„ГЕРБ и Обединени патриоти е рисково от гледна точка на стабилност. Широката коалиция може да роди феномен, при който имаме управление, което се подкрепя от 230-240 депутати. В едно събрание, като няма опозиция, улицата става такава“, каза още д-р Калоян Методиев.

Той коментира, че към момента най-реалистично изглежда Бойко Борисов да е новия министър-председател, но даде и мрачна прогноза за все още неродения кабинет.

„Ако се откаже от този пост, трябва да седне в парламента и да вдига ръка, да работи по комисиите, или да пие кафета в централата на ГЕРБ. Борисов много отдавна се самоидентифицира с властта. Той е откровен в това да си го признава. Иска да е за трети път премиер и не е спирал да го повтаря. В този смисъл, е предвидим“, заяви д-р Методиев. 

Според него, ако се стигне до коалиция ГЕРБ – Обединени патриоти, не е ясно точно кои министерства ще искат Патриотите, тъй като към момента същите отказват да коментират въпроса. „Те отказват да говорят за конкретни места, но може да предположим, че ще искат такива, където да могат да реализират политиките си – социално министерство, заради пенсиите, МВР, заради престъпност, отбраната, енергетиката. Въпросът не е само за местата, а и за хората, с които разполагаш, за да ги ръководиш. Иначе може да свършат като реформаторите“, отбеляза д-р Методиев.

Във връзка с възможността да бъде съставено „експертно правителство“ политологът подчерта, че за момента няма яснота дали това би бил работещ модел. „Всичко зависи от това кой ще стои зад това „експертно правителство“. Пак казвам – ако зад него застанат всички партии в парламента, то в един момент ще се остане без опозиция и коректив. В такъв случай улицата ще трябва да стане тази опозиция, което означава само едно единствено нещо – помитане на правителството и делегитимация на политическата система и партиите“, посочи д-р Методиев.