В момента се случва нормално пренареждане преди избори. Някои от партиите са си взели поуки от предходния кръг на изборите и сега се опитват да си максимизират шансовете, каза политологът Даниел Смилов, програмен директор на Центъра за либерални стратегии.

„БСП се опита да разбие коалицията „Изправи се! Мутри, вън!“. Това щеше да е силен ход от страна на БСП, защото тази коалиция взема електорат от левицата. Този опит остана неуспешен“, посочи той.

Разговорът за голяма коалиция вляво според Смилов е „малко помпозен“, но привличайки някои от отстранените, Корнелия Нинова отговаря на критики срещу себе си. Добавената стойност на тази коалиция едва ли ще е голяма, допълни политологът.

Караниците между Николай  Хаджигенов и Татяна Дончева в ИМВ ще отблъснат част от електората им, но това е профил на протестна партия и от тази гледна точка вътрешни напрежения няма да се отразят толкова драматично върху тяхното представяне, подчерта Даниел Смилов.

По думите му Николай Хаджигенов и Татяна Дончева са политически остриета, които в крайна сметка са насочени срещу модела на Борисов и "предполагам, че избирателите на тази коалиция харесват точно това в тях“.

Механичното обединение трудно ще донесе гаранция, че Патриотите ще влязат в парламента, смята Смилов.

„Отстъплението на лидерите е леко тактическо. Зад тази коалиция винаги стои съмнението, че тяхната функция е да бъдат някаква патерица на ГЕРБ“, допълни политологът.

„Моделът ГЕРБ е в отстъпление. Правят се опити да бъде разграден, но се вижда и колко добре вкопан е. Този модел си е имал банка, чрез която е раздавал кредити на приближени бизнесмени. Другият аспект - виждаме употребата на службите“, коментира Даниел Смилов пред БНР.

Според Смилов досегашният директор на ДАНС Димитър Георгиев действа като говорител на една политическа сила и остава впечатлението, че е извършвал и действия в нейна полза преди това.

Излизането на шефовете на службите в отпуск за Смилов е „политическа форма на саботаж на новото правителство, която сама по себе си е достатъчна за тяхната смяна“.