В президентството продължава конституционната процедура по назначаване на служебно правителство. Днес държавният глава ще проведе срещи и разговори с определените в основния закон лица, които могат да бъдат назначени за служебен министър-председател. Първи на среща на „Дондуков“ 2 пристигна настоящият служебен премиер Димитър Главчев.

„Има един неписан закон в България – „На власт ли си, рейтингът ти пада“, защото винаги негативите от управлението се инкасират от този, който носи отговорността – това е съвършено нормално.“ Това каза пред bTV политологът Димитър Ганев. 

„Аз смятам, че г-жа Назарян няма да промени позицията си. Най-вече поради факта, че Борисов и ГЕРБ няма да искат да поемат отговорност за управлението на страната в рамките на следващите няколко месеца – 2 в случая, до провеждането на изборите. Димитър Главчев не е от първите редици на ГЕРБ вече от няколко години, въпреки че фигурата му се асоциира много с ГЕРБ, но тази на Рая Назарян се асоциира много повече от него“, каза още той.

По-рано днес Асен Василев коментира, че няма проблем управител или подуправителите да стават служебни премиери, но има проблем след това да се върнат отново на работа. 

По думите му такъв проблем липсва с ръководството на Сметната палата, но проблемът с Димитър Главчев бил в това, че той е поел задълженията и на министър на външните работи.

Според Асен Василев кабинет все пак ще бъде избран. Това, което от „Продължаваме промяната“ са предложили, е да се събере Народното събрание и да се попълни „домовата книга“. По този начин от партията са поели своята отговорност, поясни той.

Вакантните позиции са общо 10. Очаква се Димитър Главчев да бъде първият, с когото ще се разговаря – той преосмисли позицията си.

„При определени обстоятелства може да ти бъде предложено да станеш служебен министър-председател. В случая нито един от показаните не е имал и предположение дори, че ще се окаже в такъв списък. Радев показа ясно, че не е съгласен с оставането на Главчев за 2-ри мандат.

Въпросът е, че оттук нататък алтернативата от тази „домова книга“ – аз не виждам такава на г-н Главчев. Вариант е да се състави някакво мнозинство в НС, което да попълни в случая този списък – това изисква със сигурност процедура и ще отнеме време“, каза Димитър Ганев.