Политологът от "Тренд" Димитър Ганев категорично смята, че взаимоотношенията в управляващата коалиция няма да бъдат скъсани.

"Аз не мисля, че косъмът, на който се държат, е толкова тънък, въпреки повишения градус на политическо напрежение в последните няколко седмици. И този косъм не е тънък, защото политическият интерес и на ПП-ДБ, и на ГЕРБ е това правителство да остане в този си вариант", заяви той пред БНТ.

"И то не защото много се обичат партньорите или пък имат много сериозна обществена подкрепа. Не и защото постигат някакви кой знае какви управленски успехи, а просто те си дават сметка, че тази коалиция, в която са, е абсолютно безалтернативна. По друг начин казано - представете си една ситуация на предсрочни избори утре, кой от двата партньора ще получи по-голям дял народни представители? Не виждам коя формация ще има по-добър резултат от този през април", допълни той.

"Също така има и друг въпрос - може ли някоя от тези партии да управлява в друга конфигурация извън тази, в която се намира в момента. Аз смятам, че не може. Към момента коалиция с БСП не би била по-добра за никой от партньорите, освен това няма да им стигне. За "Възраждане" изобщо не коментирам", посочи политологът.

"ДПС ги смятам за част от тази конфигурация. И те са в некоалицията. Ролята на подкрепата на ДПС действително е относителна важна, не само заради това, че има по-широко мнозинство в Народното събрание, а и защото от ДПС зависят конституционните промени, които предстоят. Все още не се говори, но вероятно съвсем скоро ще дойде на дневен ред гласуването за членове на Висшия съдебен съвет. 2/3 от депутатите се изискват, за да се сменят те. Така че тяхната подкрепа вероятно е важна за управляващата коалиция", смята Ганев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук