БСП по принцип така си говори, но сега е по-енергична. ГЕРБ възприема все по-голяма част от дневния ред на патриотите, в същото време говори за доходи, за учителски заплати, за здравеопазване , т.е  и ГЕРБ вече звучи националсоциалистически. Това заяви политологът Първан Симеонов относно последното проучване направено от „Галъп интернешънъл“, в което БСП излиза с близо процент пред ГЕРБ, предаде БНР.

"Реформаторите – също, за Марешки е излишно да се говори – неговата формация винаги е звучала така, а ДПС от дълго време е нещо като социален синдикат на маргинализираните общности и сега се опитва да ни убеди, че е българска националистическа формация , а не формация – проекция на Анкара", заяви Първан Симеонов. 

Той прогнозира ожесточена кампания. "По всичко личи, че с връщането на двуполюсното усещане и с изравняването на силите в психологически план, кампанията ще е ожесточена. Второ -0 очаквам много интересна следизборна кампания – много ми е интересна как ще се наредят след изборите сметките. Трето – очаквам много сериозни спорове на тема обществена легитимност на тези избори, защото виждате какво става с машинното гласуване, а само си представете какво може да стане на тема референдум. И не на последно място – с много голямо любопитство гледам патриотите – те са новият балансьор, и практически те могат утре да наклонят везните", заяви политологът.

БЛИЦ припомня и данните от последното проучване на агенцията: 

Ако изборите бяха сега, в парламента щяха да попаднат 5+1 формации, затвърждава се изравняването на силите на БСП (28.7%) и ГЕРБ (27.6%). 

Шест формации събират подкрепа от над 4% - Обединените патриоти (11,9%), ДПС (8,2%), партията на Веселин Марешки (7,7%), а със сериозни изгледи да е в парламента е Реформаторският блок (4,3%) и това зависи много от кампанията, която блокът ще направи. Така конфигурацията в следващия парламент може да се определи като 5+1.

Сред останалите формации „Да, България“ събира 2% подкрепа, АБВ - 1,9% и новата формация около ДСБ 1,6%. Традиционно близо 1,5% подкрепа могат да очакват и формации като Български демократичен център, както и ДОСТ. По около и под 1%, но с реално присъствие, остават формации като „Движение 21“, „Глас народен“ и „Зелените“, сочи още проучването.

Данните показват и че продължава положителната тенденция в доверието към Румен Радев, Красимир Каракачанов, Корнелия Нинова и Веселин Марешки.