Принципът за смесена избирателна система е правилен, чисто пропорционалната не работи, а чистата мажоритарна не е подходяща и би донесла много проблеми. Това каза политологът проф. Александър Маринов за предложението на БСП за смесена избирателна система, заложено в промените в Изборния кодекс, цитиран от "Фокус".
Той обясни, че не е виждал конкретния текст, подготвен от БСП. „Там има неща, които трябва да бъдат обсъдени в детайли. Например логиката на създаване на тези 120 едномандатни райони и т.н. Има неща, които тепърва ще се разискват и на експертна, а и на по-широка основа“, коментира той. Според проф. Маринов е хубаво, че се върви в посока на някакъв смесен вариант.

По думите му трябва да се види как предлагат от БСП да се решат основните проблеми, които досега са и препъни камъка на промените в изборното законодателство и практика. „Трябва да видим каква ще бъде и дали ще бъде променена процедурата за издигане на независими кандидати.

Голямото преимущество на мажоритарната система е, че дава възможност на обществото и гражданите да издигат кандидати извън партийните. Сегашната система е силно рестриктивна и от гледна точка на регистрирането и на обстоятелството, че един независим кандидат трябва да се пребори с цяла партийна листа. Ще видим как това се предлага да се случи в проекта на БСП“, поясни проф. Маринов.