От космоса личи, че политическите сили нямат желание за въвеждане на мажоритарната избирателна система. Това каза политологът проф. Александър Маринов във връзка с отхвърлянето на предложенията на ГЕРБ за мажоритарна избирателна система, пише агенция "Фокус".
По думите му те се опитват да направят козметични промени като в същото време работят в противоположния смисъл и посока. „Виждате например желанието всячески да се ограничи и смачка преференциалното гласуване. Партиите не искат мажоритарност, защото това означава да се отслаби силата на контрол в партийните ръководства. Те не искат това нещо. Те не мислят сериозно въпроса за партийната субсидия. Тук въобще не се ограничавам до размера ѝ, а до контрола за харченето на тази субсидия. Това е може би още по-важен въпрос. Партиите нямат реален интерес и въобще не показват желание да се съобразят с желанието на обществото за рязко, съществено реформиране на партийно-политическата система у нас“, коментира проф. Маринов.

Той посочи, че проучвания вече показват, че подкрепата за този конкретен вариант на избирателна реформа въобще не е толкова висока, колкото е била изразена на референдума. „След половин година и повече обществени дискусии, които трябваше да предхождат референдума, една значителна част от обществото е преценила, че точно този вариант не е най-добрият. Ако са разчитали на някаква надигаща се вълна, инициаторите на референдума са се заблудили с оглед на своите интереси. Това, че в обществото има желание за промяна в тази посока е друг въпрос“, коментира проф. Маринов.