Движенията на политическата сцена у нас оставят неясно бъдещето на парламента. Повечето партии обаче са категорични, че няма да подкрепят мандата на ГЕРБ за съставяне на правителство.

"ГЕРБ нямат опция освен да пробват да създадат мнозинство, което да гласува техния проекто-кабинет, но виждаме, че такава партия не се намира, включително и ИТН. ГЕРБ са си оставили вратички с 8 нови лица за бъдещ коалиционен партньор.

Те са важни за Бойко Борисов, защото това е неговият кабинет", заяви в ефира на "България сутрин" политическият анализатор Георги Киряков.

Заедно с политолога Любомир Стефанов той коментира създалата се ситуация у нас след парламентарните избори.

"Ключовата дума е приемственост, която не се приема в парламента, партиите на протеста са срещу тази приемственост - те не искат кабинет на Борисов. Напоследък говорим, че БСП и ДПС щели да подкрепят евентуален бъдещ кабинет, но защо и ГЕРБ да не го направят?", каза Стефанов.

"Така се получава едно правителство на плаващите мнозинства, а не на малцинството, което ако не може да се състави от трите основни партии на протеста, ще зависи или от волята на ДПС, или от ГЕРБ, или от БСП. Няма устойчивост в такава конфигурация, няма устойчивост в такъв модел на управление на страната", категоричен бе Киряков.

По думите му цялата ситуация е много объркана, но принципът е ясен:

"Ако не изпълнявате нашите цели - няма да го бъде правителството повече от това, което ние преценим". Така БСП и ДПС ще си прехвърлят топката и ще поставят в неудобна ситуация каквото и да е правителство на ИТН, във всяка една ситуация и по всеки един въпрос"

Според Любомир Стефанов Слави Трифонов като в политическа партия на бридж използва златното мълчание и чака своя ред.

"Неговият анонс обаче ще дойде и тогава трябва да каже нещо. В случая все още чака да чуе заявките на всички партии", заяви Стефанов пред водещите Мирослав Димитров и Мария Константинова.

"Основната критика срещу БСП беше, че не напуснаха парламента, не бойкотираха заседанията и легитимираха мнозинствата, които взимаха решения. Тази двойна позиция доведе до ситуацията да бъдат определени като партия на статуквото. Ответната им реакция беше да чертаят разделителни линии с партии, които могат да подкрепят", допълни Киряков.