В следващите 3 месеца ще живеем под формата на полупрезидентска република и те ще са решаващи за целия мандат на новия президент ген. Румен Радев. Това каза политологът проф. Тодор Галунов.
Той заяви, че президентът ген. Румен Радев няма никакво политическо време. „Той трябва в рамките на няколко дни да назначи своите съветници, след което веднага да пристъпи към разпускане на парламента, към назначаването на служебен кабинет и насрочването на нови избори. Тук идва големият въпрос до каква степен ще успее да назначи служебен кабинет с работещи професионалисти, които да управляват България до времето на парламентарните избори и да ни увери в своята партийна и политическа безпристрастност. Мисля, че той започва с летящ старт своя мандат на президент, защото буквално от първите му дни на длъжността в него се фокусират многобройни очаквания. Тоест ние в следващите 3 месеца ще живеем под формата на полупрезидентска република, при която президентът ще бъде на първо място и служебният кабинет ще бъде пряко назначен от него. Де факто от тези три месеца ще зависи целият мандат на президента Радев, защото впечатлението, което остави през тези три месеца, ще поставят отпечатък на целия му мандат“, обясни политологът.

По думите на проф. Галунов, когато става въпрос на назначения по високите етажи, няма как да има партиен натиск. „Тук има нещо особено – когато се назначат служебни министри по съответната нормативна база, те няма да бъдат кандидати за депутати. Това автоматично изключва първата част на елитите от основните политически партии. Така че, ако има натиск, той по-скоро ще бъде за назначаване на експерти, близки до съответните партии, но не толкова пряко обвързани с тях. Никоя партия в момента няма интерес от политически скандал. Служебният кабинет е надпартиен като изпълнение на правомощията“, отбеляза проф. Галунов.