Със спазарените ренегати ПП превръща ИТН във враг. Това мнение изрази политологът Любомир Стефанов в интервю за "Марица". По думите му няма промяна - много от нещата, които управляващите сега правят, са правени и при управлението на ГЕРБ. Според него Слави Трифонов опитва да приватизира темата "Македония", с което да гарантира бъдещето на ИТН в политиката. Ето какво още каза той: 

Ще издържат ли управляващите първия тест след разцеплението -актуализацията на бюджета?

- Все по-проблематично е. А това е препъникамъкът. Ако мине, явно ще има възможност и да не отиваме на избори, ако се срути, няма друг вариант. Всъщност неприемането на такава радикална актуализация на бюджета, каквато се предлага, означава бламиране на правителството.

Д-р Стефанов, ще спасят ли отцепници от ИТН кабинета на "Продължаваме промяната"?

- Явно влизаме в сезона на пъпкуването. Очевидно ще се разцепва парламентарната група на ИТН, такива са индикациите. Слави Трифонов пусна пост във Фейсбук, че разбрал, че групата му ще се цепи, въпреки че ден по-рано се кълнеше в интервюто за Дарик радио, че всички му били лоялни, че предател веднъж означава предател завинаги.

Нека да видим кои са окончателно имената и за какво са се разбрали, каква им е цената. Очевиден е официалният мотив ​- да продължат някаква политика. Тя обаче все повече губи посока. Ако са го направи срещу постове в комисии или за да станат заместник-министри, би било твърде прозаично. Тепърва ще слушаме версии. Тази на Трифонов я знаем - отцепниците са предатели.

Управляващите трудно ще си осигурят 121 гласа. Така че отново висят със страшна сила. Но си нанасят и нова щета - този път хипотетичната подкрепа от парламентарната група на ИТН вече изчезва като възможна. Щом цепят групата, не знам с какви очи могат да търсят подкрепа. Така автоматично се превръщат в заложници на ДПС и на ГЕРБ, и то сами се поставят в тази ситуация.

Разцепление на групата на ИТН лишава ПП от всякакъв, дори  минимален, шанс за сътрудничество. Досега Трифонов беше готов да сътрудничи по основните закони, приемани в парламента - ИТН беше за съдебна реформа, смяна на главния прокурор, за продължаване на политиката спрямо Русия.

С търсенето на отцепници ПП превръща ИТН от мнителен, мърморещ съюзник във враг. Изглежда, че това ще удължи политическата агония, която тепърва започва.        

Какъв е шансът да ни управлява правителство на малцинството с трима участници в коалицията?

- Много малък, тъй като залогът вече е хоризонт предсрочни избори, вероятно тази година.

Ако останат само трима участници в управляващата коалиция, гласовете им не стигат и постоянно ще трябва да разчитат при вземане на решения на някого, за да им се получи сметката и да излязат гласовете чисто математически. В момента партия "Има такъв народ" вече е непредсказуема и оттук насетне всяко решение става вече истинска агония.

Слава богу, засега държавата изглежда стабилна, но опасността дестабилизирането на коалицията да влоши ситуацията е много голяма.

Но нали ПП дойдоха с обещания за пълна прозрачност и нулева корупция в политиката? И този път ли не избрахме правилно?

- За съжаление, не виждам освен гръмките желания и фасадното говорене по същество тези хора да правят разлика между управление и държавническо мислене.Така че декларативната промяна, която обяви края на модела ГЕРБ, всъщност не показва конкретни стъпки в тази посока. Много от нещата, които управляващите сега правят, са правени и при управлението на ГЕРБ.

Имаше очаквания, че идването на млади хора, говорещи езици, са свежа струя, промяна спрямо авторитарния стил на Борисов. Оказа се, че нито ГЕРБ е управлявал толкова авторитарно, нито Петков и Василев са толкова почтени и модерни.

Защо Слави Трифонов разтури коалицията точно сега? Не трябваше ли поне да изчака да мине актуализацията на бюджета?

- Явно е назрял моментът. Натрупало се е напрежение, довело до разрива. Натрупването на заобикаляне, подценяване, унижаване, по отношение на ИТН, му е дошло в повече.

Няма как да управляваш коалиция с толкова субекти, без да познаваш спецификите им. Така че в случая колкото виновен е Слави Трифонов, толкова - и "Продължаваме промяната".

Но Трифонов рязко приватизира темата "Северна Македония" и бъдещето <210> в ЕС, измести дори БСП от тази полоса  - това беше стратегически ход, с който гарантира бъдещето на ИТН.  А това  в средносрочен вариант означава твърде вероятна парламентарна група на "Има такъв народ" в следващото Народно събрание.

 - Защо президентът Радев никак не е ентусиазиран да прави четвърти служебен кабинет? Защо всички упорито говорят за експертен кабинет?

- Президентът има сериозен външнополитически отпор на собствените си позиции. Мястото му е да стои отстрани и да размахва пръстче от време на време, а не да се изживява като бог от машината или като супергерой, който спасява всички във филма.

Действията на правителството, което той ще назначи, директно ще рефлектират върху него, а тези кризи в спирала ще бъдат негов негатив. Затова президентът в момента бяга като дявол от тамян от съставянето на кабинет. Но колкото и да не му се ще, отиваме в тази посока.

Въпросът е кога - август или октомври - така горе-долу излиза сметката.

Може да видим и напън за ново служебно правителство с потенциал на бъдещо мнозинство в парламента. 

Кой може да е подходящ следващ премиер?

- Кирил Петков е изключен вариант.  Отвъд декларативността той не показа реален потенциал и възможности да задържи коалицията заедно, да вложи енергията й в креативна посока.

Появи се и името на икономиста Николай Василев като премиер на експертен кабинет.

Въпросът е на какво мнозинство ще е премиер. Както съм казвал много пъти, коалиционното управление е бъдещето на правителствата в България.

Ще се разминем ли все пак с избори наесен?

- Много по-вероятни са, отколкото да заработи формулата правителство на малцинството. Просто мнозинствата в парламента ще бъдат огромно препятствие. Знаем позицията на Кирил Петков спрямо ГЕРБ, спрямо ДПС - ами то не остана с кого да си партнира? Трифонов каза, че няма да прави обратен завой. Това е още една точка в неговия актив. Остана Костадинов, но той пък водеше митингите срещу Кирил Петков, няма как сега да си партнират.

Логиката води към избори. Въпреки прилаганите хватки. 

- Кои ще са големите губещи при евентуални нови избори?

- БСП ще губи, тя се обезличава значително и няма достатъчно време за изграждане на сериозна кохорта от подкрепа.

ПП ще бъде най-големият потърпевш. Имат потенциал, но ако не дадат бързо ясна посока, ще пострадат много.  Големите печеливши са ГЕРБ. Те понесоха удар след удар от година и половина, мачкани в публичното пространство от кого ли не, всички се упражняваха на техен гръб.

В един момент обаче се видя, че падат до 18-20 процента, не по-надолу, което означава, че оттук имат път само нагоре. Ако ГЕРБ са първи на следващите избори, нещата трябва да влязат в друга логика. Докога втората, третата, четвъртата партия могат да се правят, че първата не съществува?

Но въпросът е двупосочен - и ГЕРБ трябва да променят позицията си „само ние можем, другите не стават“. Т.е. трябва да има сближаване на всички позиции. Иска ми се да видя, освен политическото състезание и конкуренцията, поне проблясък от държавническо мислене.

Има ли риск от бум на националистически вот при скорошни избори? Риск за прозападната ориентация на страната при ново мнозинство в парламента?

- Подобни страхове са преувеличени. БСП и в най-слабата си форма, каквато виждаме в момента, няма как да не подкрепя политиката на България като член на ЕС. „Възраждане“ ще си останат самостоятелни в тази тема. Трифонов вече обяви, че европейската ни интеграция няма алтернатива. Колкото и да има радикализирани общности у нас, те са малцинство. 

Но водещите ни национални интереси са абсолютно безпогрешно разпознавани в целия спектър на политическата ни система. Стефан Янев е малка неизвестна в тази посока, защото въпреки руските му заигравки, ще влезе в полето да се конкурира с „Възраждане“. 

Отношението към Руската федерация и войната в Украйна е категорично отсечено у нас.  Много малко хора подкрепят Путин, още по-малко - войната в Украйна. При едни избори това ще проличи. Превърне ли се това в лайтмотив, Костадинов и „Възраждане“ отиват много назад.

Може ли именно прозападната ориентация да стане нова ос на сближаване в следваща коалиция? Да е картбланш за участие на проатлантическите партии ГЕРБ, ДПС?

- Чисто технически ГЕРБ и ДПС могат да управляват заедно, но политически ще бъде самоубийствено и за двете партии, особено за ГЕРБ. Не смятам, че ще се случи. Възможно е ДПС, както са правили и преди, да се намесват в ключови законопроекти и да решават нещата, без да участват директно във властта.

А влезе ли в либералната група на Макрон в Европейския парламент, ПП ще трябва да търси консенсус в политическото си поведение. БСП нямат избор, освен да се държат като консервативна европейска партия.

- Дали обаче прозападната ориентация на ГЕРБ ще им помогне да преодолеят досегашната стигма, която ги прави нежелани партньори?

- Разбира се. Първо, защото е краткосрочна политическата памет на българите, а и могат да се изиграят  театрални ходове с реабилитация, катарзис, късане на ризи, символни жестове и да се постигне баланс.

Но оттук насетне всички управленски коалиции ще са трудни. И все по-трудно ще става, но държавата трябва да се управлява, това е залогът. При това да се управлява успешно в условия на няколко кризи, което означава да ни излиза салдото. И който не е готов да управлява в коалиция, да не се хваща с властта. И без да се чертаят червени линии, да се копаят траншеи, да се вдигат китайски и либералистки  стени.  Добре е да има стена, но трябва да има вратичка в комшулука, през която да си подадем хляб и сол. 

 

ВИЗИТКА

Любомир Стефанов е доктор по политически науки, дългогодишен преподавател в НБУ. Специалист в областите партийни и политически системи, европейска интеграция и политика за сигурност, публични комуникации и изготвяне на стратегии. Автор на научни публикации и множество статии в печатни и електронни медии. Участник  в проекти на ЕК в България.