Правителството ще оцелее, ако можем да засилим нивото на диалог в коалицията, но с опозиционните партии. Това заяви пред БНР Андрей Гюров, председател на ПГ на "Продължаваме промяната".

"Несъстоятелни са аргументите за изтегляне на министрите на "Има такъв народ" от правителството", заяви той.

Според него от известно време ИТН са търсили повод, за да напуснат коалицията: "Последните месеци бяха доста трудни от страна на политическия диалог. Когато имаме партньор, който се изправя срещу всички останали в коалицията, без да приема правото на разговори, това е по-скоро извиване на ръце, отколкото диалог". 

Гюров подчерта, че по линия на казуса със Северна Македония няма никакво действие на премиера, което би предизвикало разваляне на коалицията:  

"Много пъти Кирил Петков заявяваше, че ако има промяна в позицията, тя ще дойде от решение на Народното събрание. ... Това, което ние искаме да постигнем, е да покажем, че България няма проблем с РСМ. Това не е двустранен проблем, това е проблем с езика на омразата, със зачитане правата на гражданите. Това е един общоевропейски проблем.

Основната цел е да направим така, че тези условия да бъдат част от общоевропейската рамка за вдигане на ветото, а не на двустранни отношения между София и Скопие".

Трябва да се постигне съгласие за приемането на бюджета в неговата цялост, а не на парче, категорично посочи Андрей Гюров.