"Конфликтът Борисов - Радев не е затихнал и скоро няма да затихне, а може би ще има опит да бъде представен и като конфликт между ГЕРБ и БСП". 

Това каза пред БНР проф. Тодор Галунов, политолог и преподавател във Великотърновския университет, като обясни, че назначенията в служебното правителство, а и на други нива в държавата на хора от БСП и близки до тази партия - е предпоставка за формулиране на конфликта като Борисов - БСП. 

Той обаче подчерта, че основният опонент на ГЕРБ е "Има такъв народ", а не БСП.

По думите на политолога в действията на служебния кабинет има елементи на реваншизъм, но целта му е да бъде правителство на значимите кадрови промени. Той припомни, че подготовката на изборите са основната му задача, а не назначенията.

"Много е къс мандатът на служебното правителство, но това, което забелязваме, е, че премиерът Стефан Янев стои в сянка, той не е централна фигура дори и в медиите, други министри са по-видими в публичното пространство", подчерта проф. Галунов. 

Според него за пръв път служебното правителство фокусира цялото обществено внимание и сякаш измести изборната проблематика:

"Повечето хора свързват служебното правителство с промяната, а не изборите на 11 юли, което не е нормално в парламентарна република. Не говори добре за българския парламентаризъм това, че от служебния кабинет се очакват сензации и ревизии".

"Политиците имат място в битката за парламент, а не в кадруване в служебния кабинет", посочи политологът и акцентира върху експертизата, която трябва да бъде основна при избора на служебни министри и кадри. 

Политологът коментира още, че в очите на обществото стои много неестествено ГЕРБ да заговори като опозиционна сила. Той обаче прогнозира, че ГЕРБ ще губи, независимо от поведението на Слави Трифонов и партията му "Има такъв народ".