Вижте как вървят преговорите - меморандум, 5/50 в регулаторите, 50/50 в МС, Асен Василев да не е финансов министър. Това е заемане на тактически позиции. Сутринта ставаме с усещането за предсрочни парламентарни избори, а вечер лягаме с усещането за кабинет. Това заяви политологът Димитър Ганев от "Тренд" пред Нова нюз.

"Присъствието на Асен Василев в този кабинет гарантира представителството на ПП, но ще бъде сред големите препъни камъни", смята той. 

Според него темата за външно министерство е решена в полза на ГЕРБ, тъй като вече основно се говори за финансовото министерство на Василев. 

"Отива се на управление, което е с подялба на постовете, ще видим в рамките на следващите няколко дни, но ПП-ДБ няма да има тази кадрова свобода в следващите 9 месеца", допълни той. 

"Само след няколко седмици ще имаме нова ситуация, ако се построи кабинет. В началото на сглобката Борисов имаше ясна концепция - с втори мандат, ваш премиер и финансов министър, неучастие на ГЕРБ, за да не се носи отговорност. Това, което ще се случи след няколко седмици е, че когато Мария Габриел стане премиер нямайте съмнение, че голяма част от хората ще възприемат, че това е управление и на ГЕРБ. ГЕРБ така или иначе поема повече отговорност със собствен премиер", обясни Ганев. 

"Забелязахте ли Борисов как се пошегува кой ще води преговорите - Томислав Дончев и Делян Добрев. После каза, че дамската чета ще ги води. Това е ясно послание, че ще се борят за кабинет. По данни от всички агенции, ако отидем на нови избори, картината не е радикално променена. Има спад на ПП-ДБ. Ако има нови избори, дистанцията между ПП-ДБ ще бъде по-голяма в полза на ГЕРБ", припомни социологът.  

"След динамиката около главния прокурор ГЕРБ си дава сметка, че ролята им щеше да е по-удобна като водеща политическа сила, но нямаше да ги изкара от изолацията и да се случи това прелегитимиране. Протестите най-вероятно щяха да започнат още на следващия ден. Борисов търсеше как да излезе от политическата изолация с тези, които протестираха срещу него", каза още той. 

Ганев смята, че ДБ не желае да поема голяма отговорност в управлението на кабинета.

"В меморандума се усети как ПП-ДБ искат да сложат ДПС на определена дистанция. Въпросът е следния - в самото сърце на ПП-ДБ, относно тяхната политическа програма в рамките на няколко месеца е важно едно - антикорупционно законодателство и съдебна реформа. С БСП не им стига, а няма как да търсят "Възраждане", т.е. ДПС дори и при желание да бъде изолирано от сглобката, така или иначе гласовете им ще трябват. Не могат да ги държат на прекалено голяма дистанция", обясни той. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук