Изключително важно за създаването на парламентарно мнозинство е дали коалиция „РБ -Глас народен“ ще премине бариерата от 4%, коментира доц. Димитър Димитров, политолог и експерт по изборно законодателство, цитиран от "Фокус". Според него това би позволило да се започнат преговори за мнозинство от 102-108 депутати между ГЕРБ и „РБ – Глас народен“.
„Третият партньор в тази ситуация ще бъде най-вероятно Коалиция „Обединени патриоти““, каза още доц. Димитров. „В известен смисъл зависи от това какво ще предпочетат ГЕРБ – те имат право на избор като първи и ако бързо договорят партньорство с РБ, ще могат бързо да убедят „Обединени патриоти“, че стабилността минава през ясната подкрепа на ГЕРБ. Обръщам внимание, че в парламента ще попадне и парламентарна група на „Воля“, но тя едва ли ще се включи на проект, който би се противил на мнозинство водено от ГЕРБ“, коментира доц. Димитров.

По думите му ситуацията в това гласуване е много по-различна, отколкото ситуацията в президентските избори и не бива да пренасяме разпределението на вота. Според него ГЕРБ са изпратили сигнал, че ще си партнират, макар и с уговорки, с другите партии, които преминат бариерата.