От самото начало беше ясно, че алтернативата за управляващите беше пълна капитулация, което е ясно, че е неприемливо. Протестиращите заеха твърда позиция и нямаше кой да влезе в ролята на  обществен медиатор между двете страни.

Такава роля трябваше да изиграе президентът, но той от самото начало зае страната на протеста и нямаше как да се стигне до сближаване на позициите на двете страни, каза пред БНТ политологът Румяна Коларова по повод антиправителствените протести, които продължават сто дни.

"Бързи избори под натиска на улицата означава, че държавата отстъпва и не действа политическа логика. Аз не съм съгласна, че няма предсрочни избори, защото България се управлява от олигарси. В Европа има много добро решение при такива кризи - експертно правителство, но в България това решение няма как да сработи и не може да сработи", категорична бе тя.

"Вече е ясно, че опозицията говори с езика на протеста. Няма как да сравняваме сегашната ситуация с тази от 96-97 година, защото сега държавата е стабилна икономически, отпускат се средства, а тогава държавата беше фалирала.

Тогава Петър Стоянов имаше одобрение от над 90% и беше герой, а сега рейтингът на президента пада. Протестът може да продължи и до изборите март месец, но спорът вече е за неговата идентичност. Виждате вчера студенти от СУ протестираха, но спорът беше десет ли са или десетки", каза още Коларова.