Вероятността за правителство с участието на ГЕРБ, ДПС и ИТН е много вероятна.

Това мнение изразиха политолозите Слави Василев, Първан Симеонов, Любомир Стефанов и Георги Лозанов в ефира на Нова ТВ.

"ГЕРБ от една страна и ДПС и ИТН от друга са горе долу с извънредни сили. Подкрепата ще е доста силна, ако не и по-силна от мандатоносителя.

ГЕРБ ще започне да понася щети, ако не се състави правителство. Правителство трябва да има.

Ако ИТН не влязат в коалицията - ще се намери друг вариант', посочва Слави Василев.

"Не виждам други варианти, освен президентът да се включи в битката, ако има нови избори, хората да активизират", допълни той.

"Партиите са отговорни за правителството. Всичко е политическо назначение. ГЕРБ ще носи отговорност, дали ще е експертен или политически кабинет. Партиите трябва да инвестират в капацитети", добави Стефанов.

"ДПС с право имат по-големи амбиции. Вдигнаха си гласовете, станаха втори, за което не си даваме сметка. Това е отворена покана за Радев на терен", смята Първан Симеонов. "В ПП-ДБ има разномислие, "Величие" също не ми изглеждат много хомогенна структура. Важното е този кабинет да улови и покаже настроенията на тези избори - те показаха - досегашната политика не се харесва на хората", добави той. 

"Волята на негласуващите е воля за промяна", посочва Георги Лозанов. 

"Борисов осъзнава колко е трудно. В Европа започват да разбират, че черно-белият разказ е в миналото. Ако има правителство, независимо с какви гарнитури, няма да слушаме вече колко е велик евроатлантизма", допълни Василев. 

"Изборната активност се вдига само по един начин, като дойдат нови и големи играчи. Всичко, което се случва е симптом за заболяване на демокрацията. Мисля, че Румен Радев е показал своята емоционална сдържаност.

На едни избори на месец - колко хора ще гласуват? и за кого? Те разбраха, че не могат да се победят и направиха сглобката. Защо я развалиха? И къде сме сега?", попита Симеонов.