По темата дали ще има стабилност на кабинета по време на празниците, които предстоят, политологът от „Галъп” Яница Петкова заяви, че няма да се успокои политическата ситуация.

„Защото в края на годината е необходима регистрация на някакъв вид политически успех. И тъй като не може да се представи такъв реален, ще се водят символни битки”, добави тя.

„Смятам, че трябва да свикнем с този начин на комуникация. Защото партньорите не се възприемат като такива. Повече се възприемат като опоненти.

Видимо ПП-ДБ гледат на ГЕРБ много повече като на опонент и обратното. Има ключови два месеца и малко, в които  ще тече една форма на надцакване между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС”, поясни Димитър Ганев, политолог от „Тренд”.

На брифинг във вторник областният управител Вяра Тодева обяви, че започва демонтажът на най-увредените фигури на Паметника на Съветската армия.

Срокът за това е 60 дни, а решението беше взето по-рано тази година от СОС. То предизвика силни обществени и политически реакции. 

Тодева добави, че първата стъпка, която трябва да бъде предприета е да се доизгради скелето, което отвежда до фигурите най-високо на монумента.

„Няма основание да очакваме успокояване около казуса, дори напротив. Не за друго, а защото това е поляризираща тема и всяка една такава действа мобилизиращо на крилата на твърдите електорати на формациите.

В този смисъл тя ще бъде и поддържана от партии като БСП и „Възраждане” от една страна, в противовес на които ще стоят партии като ПП-ДБ и най-вероятно ГЕРБ”, заяви Ганев.

„Взе се решение по въпроса с Паметника без да се реши проблема. Той е символ на битка и тя по някакъв начин ще приключи живота на монумента, такъв, какъвто е сега в момента. Но самия конфликт между групите не е решение и няма да бъде разрешен с махането му”, посочи Петкова.

Политолозите обсъдиха и решенията на Борисов да смени 80% от ръководството на ГЕРБ в София и да поеме лично ръководството в столицата.
„Това са съвсем нормални процеси. Това, което се случи с ГЕРБ в София е повече от загуба, защото оставете третото място на изборите, на парламентарни избори през април ГЕРБ имаше 120 хил. гласа, а на последните за общинската листа имаше пуснати 68 хил. гласа. Това е спад от 40% само за 6 месеца”, поясни Ганев.

„Няколко пъти е имало такова обновяване в ГЕРБ. Това, което Борисов прави е да слага нови лица и да общува само с тях. Процесите в София са някакво възпроизвеждане на това, което гледахме в страната преди две години и отново ще има нужда ГЕРБ да се дръпне от властта. Така, че отново да спечели обществено доверие. Струва ми се, че доста трудно ще се състави общински съвет”, каза Петкова.  

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук