Премиерът Николай Денков коментира изказването на президента Румен Радев от Ниш по повод промените в Конституцията.

Според него има нужда от промяна в Конституцията заради правосъдната реформа и заради времената, в които се е оказало, че можем да имаме дълго време служебно правителство без парламентарен контрол.

"Очевидно е, че президентът е заинтересовано лице, така че няма как да очакваме от него да бъде обективен наблюдател по този процес", добави той.

Премиерът каза още, че не е приемливо България да бъде третирана различно от другите държави по темата Шенген. Той коментира позицията на Австрия, която е готова на отстъпки за влизането на България и Румъния в Шенген.

„Намираме се в процес на преговори, това, което виждаме днес, е позиция на Австрия в хода на тези преговори. Има време, за да видим как ще изглежда крайният резултат. Следващите дни и седмици всичко ще бъде на масата и ще се преговаря”, заяви Денков пред Нова телевизия.

Премиерът коментира и предстоящата ротация: „Мария Габриел ще бъде следващият премиер, аз ще остана следващият вицепремиер. Това е договорката и никой от нас не е обсъждал различни варианти”, каза той.

„Когато преговаряхме, ние преговаряхме с ГЕРБ, тогава се появи ДПС при обсъждане на необходимостта от 2/3 за промени в Конституцията и за някои от регулаторите”, допълни премиерът.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук