Рулетката на мандатите започва днес и в 10 ч. президентът връчва първия проучвателен мандат на ГЕРБ-СДС. Какво предстои оттук нататък -  коментираха политолозите Татяна Буруджиева и Димитър Ганев в ефира на БНТ.

"Няма според мен интрига кой ще получи папката. Обикновено председателят на ПГ на ГЕРБ взима мандата", каза Татяна Буруджиева.

По конституционна процедура мандатът се взима от кандидата за премиер, посочен от парламентарната група, но това по никакъв начин не обвързва партията това да е окончателният ѝ избор при връщането на папката, каза Димитър Ганев.

"Ако Бойко Борисов бъде кандидат, това ще е по-скоро послание към твърдия електорат на партията за едни предстоящи предсрочни избори през март. Ако бъде външно лице, това ще бъде мост и послание към други политически полета. Смятам, че вероятността да се изпълни първия и вторият мандат е близо до нулата и възможността за съставяне на правителство минава през третия", коментира той.

Ако ГЕРБ предложат кандидат-премиер, различен от Борисов, то партиите, които евентуално биха се разбрали за третия мандат, ще могат да се разберат и за първия, смята Татяна Буруджиева.

"Ако предложението им е на Борисов обаче, това означава, че действително ГЕРБ прави категорична заявка към избирателите си с ясното съзнание, че няма да им изберат правителството".

По думите на Буруджиева ГЕРБ са излезли от изолацията в Народното събрание, защото всички приети предложения в зала минават с техните гласове. Според нея в момента ПП и ДБ сами се поставят в изолация.

Димитър Ганев посочи, че е имало два варианта за управление.

"Първият беше т.нар. "евроатлантическа коалиция", другият - коалиция "Рашидов" или "хартиена коалиция" - но и в двете хипотези присъства ГЕРБ. В Народното събрание има три партии с мнозинство - ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" Ако трябва да се направи мнозинство, някой от тези три субекта трябва да бъде част от управляващата конфигурация", коментира политологът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук