Положителен е изборът на президента Огнян Герджиков да е служебен премиер. Около това мнение се обединиха политолози в студиото на "Референдум". Те определиха действията му като ясно разграничаване от БСП.
Според Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галап интернешенъл", това не е кабинет на БСП и не е примиер на БСП. "Второ, очевидно Радев продължава линията на търсене на баланси на центризъм. Трето, това е кабинет, който е и политически, но не досущ. Тук са избрани по-скоро експрети, ниво заместник-минстри, с една ярка политическа фигура какъквто е Герджиков. Плюсът от това е, че цялата отговорност няма да е на Радев, защото ще има ярък гръмоотвод, който да държи отговорността в тия времена. И плюсът от това за БСП, че няма да могат да ги пакетират със служебното правителство - т.е. няма да носят отговорност и негатив за всичко, което се случва до изборите", каза Симеонов. 

"Това би могло да се оцени по някакъв начин с отстъпване от тезата на г-н Радев, че с него идва промяната, защото едва ли г-н Герджиков може да носи някаква промяна, но въпреки това аз считам, че от друга страна е позитивен ход и позитивен знак това, че г-н Радев някак си няма да участва в предизборната кампания като субект. По-скоро се опитва да се позиционира като арбитър и аз се надявам това да бъде линията на служебното правителство и то в никакъв случай да не се превръща в инструмент за помощ на една или друга политическа сила, независимо дали това ще бъде БСП или ГЕРБ или др.", каза на свой ред Тома Биков от Института за дясна

"Аз смятам, че това е добър знак, тъй като характерът на президентската институция е да бъде някакъв коректив на политическата система, а от друга страна характерът на едно служебно правителство е да възстанови нормалния ход и и нормалното състояние, нормалното функциониране на тази политическа система. Струва ми се, че един бивш председател на НС е сполучлива кандидатура в този контекст", посочи Анастас Стефанов от изследователски център "Тренд".