Както обикновено, медийните рупори на задкулисието у нас бълват манипулации, щом стане дума за съдебния процес, който депутатът от ДПС Делян Пеевски води в САЩ против наложените му по закона „Магнитски“ санкции. Днес за пореден път слабо читаемите сайтове „Сега“ и „Бърд“ съчиниха фалшива новина по тази тема, тълкувайки както дяволът евангелието факта, че преди ден Окръжният съд във Вашингтон е спрял процеса заради очакваното решение по друго дело, което ще бъде от значение за правилното решаване на спора.

Според псевдожурналистът Атанас Чобанов и компания, това означавало, че Пеевски нямал шансове, съдът щял да приеме, че няма изобщо право да обжалва по съдебен ред санкциите и прочие и прочие откровени глупости. 

Всъщност, става дума за съвсем друго. Един от спорните моменти по делото е този, дали Държавният департамент на САЩ може да налага санкции на бивши държавни служители, като съдът във Вашингтон очевидно е приел въпросът за съществен.

Това е така, защото е констатирал, че в момента Върховният съд на САЩ предстои да се произнесе с тълкувателно решение именно по този въпрос, ревизирайки друг стар казус от 1984 година на който юристите от OFAC стъпват - с което се опитват избягат от дефекта, че санкцията е наложена на лице, което не попада в нейния обхват.

Тоест, това обстоятелство несъмнено ще има значение по делото, а самият факт, че въпросът е поставен за пререшаване от Върховния съд след толкова много години, означава, че старата съдебна практика в САЩ (създадена преди действието на съвременните разпоредби на американското законодателство) ще се промени в положителна за жалбоподателите насока. 

От друга страна, този момент е само един от многото по делото, а другите аргументи, които представляващата Пеевски във Вашингтон реномирана международна кантора „Морган Луис“ е изложила пред съда по същество, са достатъчно сериозни сами по себе си и ще подлежат на разглеждане на самостоятелно основание. 

Така че доносниците против Пеевски от родното задкулисие, благодарение на чиито  лъжливи пасквили се стигна и до санкцията му, да не бързат да се радват и да не задават грешни опорки на рупорите си „Сега“ и „Бърд“. Защото съвсем скоро истината за тези санкции ще лъсне и тогава нито фалшивите новини, нито тиражирането на манипулациите им, ще могат повече да заблуждават обществото.     

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук