Преговорите за съставяне на правителство с мандата на "Продължаваме промяната" започват днес с разговори в 18 тематични работни групи.  Предложението за тази форма е на ПП и е прието от БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", пише "Марица".

Планът на Кирил Петков и Асен Василев е до събота да се намерят всички допирни точки между четирите формации, за да може да се подпише споразумение, в което да има описани конкретни ангажименти на бъдещото управление. При постигане на консенсус още в края на седмицата може да се сондират и имената на конкретни министри.

За премиер отсега на 90% сигурен се смята Кирил Петков, срещу когото най-голяма съпротива има от хората на Слави Трифонов. Те обаче са склонни на компромис, ако Ива Митева остане шеф на парламента. Това обаче е само една от заложените бомби със закъснител, които могат да минират преговорите. От ДБ и БСП засега са твърдо против сриналата се до пета сила ИТН да получи председателския пост в новото Народно събрание. 

Друга мина се задава откъм "Позитано", където още днес вътрешната опозиция ще се опита да лиши Корнелия Нинова от правото да води преговорите  от името на БСП. За вторник 64-ма от членовете на Националния съвет са свикали присъствено заседание на пленума. Това е контраход, след като в събота по обяд партийното ръководство обяви, че на подпис е решено лидерката в оставка да е начело на преговорния екип за съставяне на правителство с ПП, ИТН и ДБ. Опонентите на соцлидера обаче оспорват легитимността на т.нар. дистанционно заседание на пленума.

Според официалното съобщение на “Позитано” решението Нинова да остане шеф до конгреса през януари и да е начело на преговорния екип за правителство е взето със 103 гласа “за” и само 19 “против”. Оказа се обаче, че против са и тези 64-ма, които поискаха присъственото заседание и изразиха съмнения за манипулации при вота. По устав пленум днес трябва да има, тъй като това са повече от 1/3 от 184-мата членове на НС.

Опозицията иска Нинова да бъде отстранена от лидерския пост веднага, като се излъчи изпълняващ длъжността, който да подготви конгрес преди Коледа.

Дори и пленумът да се събере днес, вариантът вече взетото решение да бъде съборено е минимален. Преброяването на силите показва, че по-вероятно е Нинова да остане начело на партията до януари. Остава обаче рискът всичко договорено от подалия оставка соцлидер да бъде бламирано от опозицията в БСП.

Големи дилеми как хем да участват в бъдещето управление, хем да не се прегръщат с ПП, ИТН и особено с БСП, имат пък в "Демократична България". Това стана ясно от интервюто със съпредседателя на "Зеленото движение" Борислав Сандов пред бТВ вчера. Също като лидерите на "Да, България" и ДСБ Христо Иванов и Атанас Атанасов, които са другите формации в коалицията, той е в оставка, но ще участва в преговорите. Сандов обясни, че в ДБ се обсъжда възможността да подкрепят кабинет с мандат на "Продължаваме промяната" с премиер Кирил Петков, но без да излъчват министри в него.

"Ние трябва да отчетем нашата електорална тежест", каза Сандов. Според него най-важното е, че партиите, които ще застанат зад правителството, първо да се разберат за политиките, а не за министрите. Той подчерта, че единствено подробно разписано коалиционно споразумение може да гарантира стабилността на бъдещото правителството, защото става дума за много партии, които имат различния.

"Имаме поле за работа. Силно се надявам, че камерите ще бъдат светнати в този процес на първоначални разговори, за да не се създаде терен някои хора да блеснат, вместо да се свърши работата. Работата на тези групи тази седмица е да отсеем спорното от безспорното, а когато отсеем безспорното, ще дойде време на спорното, надявам се и там да проявим отговорно поведение и там да намерим най-добрата за страната формула, която не е по линията на математически сбор", коментира той.

Сандов обясни, че не му е предлагана позицията на министър на околната среда и водите, но не отхвърли възможността да поеме тази позиция.

Макар всички участници в бъдещото управление да твърдят, че не държат на министерски постове, квотите в очаквания кабинет на промяната отсега се очертават като четвъртия сериозен препъникамък. Засега е ясно, че "Продължаваме промяната" като победител с най-много мандати ще вземат половината министерства, освен премиерския пост на Кирил Петков. За останалите обаче се очакват тежки разправии, като особено настоятелни за солидно присъствие са от БСП, твърдят запознати със старта на пазарлъците за редовно правителство.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!