Партиите в 47-ото Народно събрание си разпределиха местата в залата и стаите в парламента. Това стана по време на техническа среща, която по думите на участниците в преминала диалогично.

Първото заседание ще бъде открито от най-възрастния депутат. Това е Силви Кирилов от „Има такъв народ“. Участниците в срещата не са обсъждали кой ще бъде председател на парламента, съобщава БТА.

Досегашната стая на ГЕРБ ще бъде на „Продължаваме промяната“, а в тази на ИТН влизат ГЕРБ.

„Колегите от „Продължаваме промяната“ решиха, че трябва да ни вземат стаята, да са живи и здрави. Председател на парламента би трябвало да се излъчи от най-голямата парламентарна група и забележете - ние го казваме, въпреки че в 45-ото НС ГЕРБ беше най-голямата парламентарна група, но това не се случи.

Ние приемаме резултатите от изборите и ще бъдем наистина една сериозна опозиция.“, коментира Александър Ненков от ГЕРБ-СДС.

Ива Митева от "Има такъв народ" /ИТН/, председател на 45-ото и 46-ото НС, коментира, че са изговорили първото заседание и конституирането на парламента.

„Обсъдихме много внимателно разпределението на пленарната зала, успяхме да се разберем с колегите в един много добър тон, включително и стаите успяхме да ги разпределим. Останаха така да помислят още малко някои колеги“, посочи тя.

„Няма как да си запазим местата, защото сме по-малко, както и другите колеги“, коментира Митева и допълни, че от ИТН са предложили да се преместят, а в тяхната стая да отидат от ГЕРБ-СДС.

От Партия „Възраждане“ също казаха, че въпросът за председател на 47-ия парламент не е обсъждан.

„От „Възраждане“ ще бъдем позиционирани в центъра на пленарната зала“, съобщи пред журналисти заместник-председателят на партията Петър Петров и отбеляза, че това е било плод на много дълги преговори. Според тях така ще им бъде най-удобно, все пак за първи път били в парламента.

„Преговорите се проточиха много по-дълго отколкото ние очаквахме и до голяма степен приключиха успешно, благодарение на нашата позиция на „Възраждане“ като диалогична партия, която ясно разбира смисъла на това, което правим в НС“, коментира организационният секретар на партията Николай Дренчев.

Относно преговорите за правителство, той посочи, че по-скоро ще останат в опозиция - така, както искат техните избиратели, които са им поставили основна задача и основна маркираща разделителна линия с всички останали - проблемът със спазването на конституционните права на българските граждани, без оглед на това какъв е медицинския им статус.

От „Продължаваме промяната“, „БСП за България“ и ДПС също коментираха, че срещата е била организационна.  

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ