Извънредното положение в Турция цели запазването на демократичния ред и защита на демократичната структура на държавата. Това каза посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче по време на брифинг в турското посолството, предаде „Фокус”.
"Всички чувате най-различни конспиративни истории и мога категорично да кажа, че никоя от версиите не е вярна", каза Гьокче във връзка с опита за преврата в Турция от 15 юли. Турският посланик обясни, че една от причините да организира тази пресконференция е, че иска да изясни и даде коректна информация за случилото се, а данните да бъдат изяснени и правилни.

„Да се поставят в перспектива и да се постави началото на един разговор, който да е поставен на здравия разум и логиката”, поясни той. Посланикът на Турция заяви, че обявеното извънредно положение в Турция е въведено вечерта, но се гласува в момента от турския парламент. „То ще бъде в сила 3 месеца и министър-председателят направи декларация, че всички основни човешки права и свободи ще бъдат уважавани. Извънредното положение е мярка, която е разрешена съгласно международните закони.

Независимо, че това не е мярка, която е желателно да се прибягва е налагана и от други държави. Това е мярка, която важи за цялата нация и е с цел запазване на демократичния ред, ще се защити демократичната структура на държавата и ще се зачете върховенството на закона”, заяви той.