Мнението, че Ердоган се е възползвал от ситуацията, за да разчисти опозиционно настроени хора в различни ключови държавни структури, което се налага от някои експерти и в България, не отговаря на действителността. Няма такова нещо, категоричен беше по Нова тв турският посланик у нас Сюлейман Гьокче. Той изрично подчерта, че Турция очаква като демократична структура България да я подкрепи в този момент.
В Турция е победила демокрацията. България не би трябвало да се притеснява от нищо. В Турция ако завали дъжд, се говори за бежанци. Ако изгрее слънце, пак се говори за бежанци, подчерта Гьокче.

Той благодари официално за реакцията на българските власти, тъй като Турция се е справила с огромно предизвикателство в борбата за демокрация.

Според Гьокче мненията за сценарий от страна Ердоган са оформени без да има достатъчно информация. В Турция имаше опит за преврат на военна хунта от няколко  хиляди души. Нашите въоръжени сили се състоят от 650 000 души, имаме 4000 генерали – най-вероятно анализаторите в България не знаят тези факти, каза Гьокче пред Нова телевизия.

Арестите на съдии и прокурори в Турция са планирани още преди опита за преврат. Срещу тези прокурори и съдии имаше една подготовка за задържане”, каза Гьокче. „Защо точно този ден се случи този опит за преврат? Защото те искаха да предотвратят тази подготовка”. 

„Говорим за една терористична организация, която се опитва да завземе държавата”, заяви Сюлейман Гьокче и обясни искането на властите в Анкара Фетуллах Гюлен да бъде екстрадиран от САЩ в Турция. 

По въпроса с връщането на смъртното наказание, турският посланик отговори, че не знае какво е намерението на Реджеп Ердоган. Би било спекулация да коментирам, добави той. Сюлейман Гьокче коментира и, че нямало нищо общо с темата за преврата да се дават още правомощия на турския президент с промяна на турската конституция. Той не сподели мнението, че в Турция върви процес на ислямизация и посочи Фетуллах Гюлен като лидер на религиозна секта т.е. визията на Гюлен е ислямистка. Зависи от ситуацията дали религиозна секта и армията може да са съюзници, каза още Гьокче.

В нито една страна не бомбардират парламента. Тогава депутатите бяха на заседание, даде пример за антидемократичните намерения на превратаджиите Гьокче. Имаше опит за посегателство срещу живота на президента Ердоган, каза още турският посланик. Той припомни, че е имало атаки и срещу опозиционни медии в Турция, което показва характера на „явната терористична атака”. Всички данни сочат, че това беше мащабна акция на терористичната организация, с която от години се борим, добави Гьокче.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА СЪБИТИЯТА В ТУРЦИЯ