От избраното през 1991 година 36-о Народно събрание досега третият мандат е връчван девет пъти.

Третият мандат е реализиран два пъти и то от ДПС – през 1992 година при правителството на Любен Беров и през 2005 при правителството на Сергей Станишев.

Президентът каза на коя партия ще връчи третия мандат

На 4 февруари 1997 година Георги Първанов, лидер на БСП, и Николай Добрев, кандидат за премиер, връчват на Петър Стоянов папка за съставяне на правителство в рамките оставащия мандат на 37-ото Народно събрание. 

Стоянов отказва да вземе папката, свиква се Консултативен съвет за национална сигурност, а в рамките на същия ден БСП връща мандата. До връчването на втори и трети мандат формално тогава не се стига.

През 2005 година БСП, НДСВ и ДПС не успяват да постигнат съгласие по време на разговорите за първия мандат, припомня bTV.

Депутатите подкрепят Сергей Станишев за министър-председател, но отхвърлят предложения от него кабинет. След връчването на третия мандат на ДПС мандатът бива изпълнен.

За над 30 години ДПС е получавала трети мандат четири пъти. Последно от Росен Плевнелиев през 2014 година след падането на правителството на Пламен Орешарски в рамките на 42-ото Народно събрание.

След оставката на кабинета „Борисов 2“ през 2016 година третият мандат е връчен от Росен Плевнелиев на „Реформаторския блок“.

Президентът Радев е връчвал три пъти трети мандат, като предстои да го направи и за четвърти път. Първите две политически сили в 48-ото Народно събрание не успяха да съставят правителства.

До момента Румен Радев е връчвал третия мандат само на БСП, като тази тенденция беше затвърдена за четвърти път в рамките на 2 години.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук