На 16 януари, понеделник, в 10.00 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за посочване на кандидат за министър-председател на парламентарната група на "БСП за България".

В 10.00 часа на „Дондуков“ 2  Румен Радев ще връчи третата папка в опит да се състави кабинет.  

Решението на Румен Радев е изненадващо предвид посланията от парламентарните групи от последните дни и часове и политическия контекст. 

През последните две години президентът връчи три пъти трети проучвателен мандат заради неспособността на партиите да излъчат управляващо мнозинство и разпада на няколко парламента. И трите пъти Радев избираше БСП, както и сега. 

Решението е изненадващо и предвид хладните отношения между лидера на БСП Корнелия Нинова и президента.  

По-рано от ГЕРБ заявиха, че няма как да дадат подкрепа и шансът за правителство в този случай отива към 0.

Делян Добрев заяви, че ако третия мандат отиде при БСП, това означава, че президентът ни праща на избори.

Ако мандатът дойде при нас, ще положим всички усилия. Би било хубаво да седнем с всяка една политическа сила и да преговаряме, всяка от тях да си каже приоритетите. В името на страната разговорът е необходим. Това заяви в ефира на Дарик депутатът от ДПС Драгомир Стойнев.

От „Демократична България“ са готови на среща, ако папката отиде при социалистите, но едва ли ще се стигне до подкрепа. Самите ДБ също бяха готови да поемат политическата отговорност.

Политолог изненада всички, назова името на следващия премиер

В петък (13 януари) вицепрезидентът Илияна Йотова коментира пред журналисти, че Радев ще избере за третия мандат партията, която е с "най-голяма възможност да състави кабинет", но и да има "приемственост и стабилност" в страната.

В Конституцията няма изрично посочен срок, в който парламентарната група да излъчи кандидат за министър-председател. В тълкувателното решение на съда от 1993 г. по темата обаче пише, че решението не може да се бави прекалено дълго, а според конституционалисти разумният срок за това е подобен на останалите в процедурата - около седмица.

Ако се спазят тези срокове, посочената от президента партия трябва да предложи премиер до 24 януари, а според същото тълкувателно решение той също има седмица - до 31 януари, за да предложи структура и състав на Министерския съвет. Ако не успее или парламентът не одобри кабинета, държавният глава трябва да назначи служебно правителство, да разпусне Народното събрание и да определи дата за нови избори до два месеца.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук