Относно решението, което гласуваха снощи: Министерство на финансите не може да се погрижи за детската болница в Котел.

Благодарение на тяхното решение снощи, отново станахме свидетели на ярък пример как държавен бюджет, който вече е гласуван и приет, е саботиран с очевидно наказателни и предизборни антибългарски прийоми. Това каза на брифинг Даниел Лорер от ПП-ДБ.

Мартин Димитров поясни, че с предложенията си от последните седмици ГЕРБ саботират приемането на еврото в България, като са готови да „съсипят държавата, за да ударят министри, които не харесват“.

„През последните седмици има много опасни популистки предложения от ГЕРБ за над 4 милиарда лева, които не са предвидени в бюджета. Те биха „взривили“ дефицита и ни отдалечават от еврозоната.

Може би това е целта. ГЕРБ да ни пратят на безсмислени избори, да се отдалечим от еврозоната и да саботират основните цели, които си бяхме поставили през последните години. За 17 години България не стана член на еврозоната, включително през 12-те години от управлението на ГЕРБ.

Сега правят всичко възможно да саботират бюджета, еврозоната и финансовата стабилност. Да забраниш на Министерство на финансите да изпълнява бюджета е все едно да махнеш шофьор от колата и тя да продължи да се движи. Ще пострадат много болници и системи. Това е абсолютно безотговорно.

За мен е важно, че с изтичането на мандата на сегашното правителство оставяме България в отлично финансово състояние. От понеделник отговорността вече е на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, които предизвикаха тези избори“, категоричен бе народният представител от ПП-ДБ.

Васил Пандов обяви, че ще сезират Конституционния съд за приетото от депутатите решение снощи веднага след като то бъде обнародвано. „Има практика на Конституционния съд отпреди 2 години, че Народното събрание няма право да препятства или да се намесва в изпълнението на правомощията на другите власти, в случая изпълнителната власт.

Решенията в областта на енергетиката: Фондът за сигурност на енергийната система, дивидента на БЕХ, включително законопроекта за ДОО, са поредица от действия, които са в пряко нарушение на Конституцията“, категоричен беше депутатът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук