В последните няколко дни изтече проектодоклад на Надзорния съвет на НОИ. В този доклад НОИ се опитват да откраднат 100 млн. лева от българските пенсионери, като не направят увеличение от 11%, а от 10%. Това каза пред журналисти в Русе съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

Опитват се да вземат по 8 лева от всеки пенсионер все месец, като се скрият зад това, че инфлацията била по-ниска.

От сайта на НОИ чета: "Индексът на потребителските цени е индекс, който е приложен при съствянето на държавния бюджет". Така че няма никаква причина да се вземат от пенсионерите всеки месец по 8 лева, за да се дадат, най-вероятно, на някои приближени фирми, заяви Василев. Това е старият модел на управление, който те се опитват да върнат. Няма да го позволим, добави той.

Това е директна кражба и абсолютен скандал. Парите ги има в бюджета, те са осигурени. В момента събираме подписи да се направи извънредно заседание на Народното събрание, което да вземе решение да задължи НОИ и правителството да изпълнят бюджета така, както той е написан, съобщи Асен Василев.

Също така днес се оказа, че беше започнато да се плашат хората с вдигане на цената на тока – отново без никаква причина, защото средствата са осигурени, бяха предвидени и следващият Министерски съвет отмени решението, посочи бившият премиер Николай Денков.

Днес разбираме, че са отменени конкурси за търговските аташета в чужбина, за да могат фирмите да намират партньори и да се изнася продукция които бяха изключително тежки. Всичко това се случва за два-три дни, затова искаме да разберем кой носи отговорност за това – дали Министерски съвет и министър-председателят или едни хора отзад, които дърпат конците, коментира Денков.

Виждаме, че ГЕРБ реално са обратно на власт и вече искат да откраднат 100 млн. от пенсионерите. Няма да им разрешим. Свикваме извънредно заседание на парламента и ще задължим Министерския съвет да платят 100 млн. на пенсионерите, както е заложено в бюджета, подчерта съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ