Пред журналисти в Народното събрание депутати от „Продължаваме промяната“-„Демократична България“ обясниха какво е финансовото състояние на държавата в момента.

„Искаме ясно да заявим – проблем с държавния бюджет няма. Проблем с фискалния резерв няма. Издадохме държавата в отлично състояние, с 9,9 млрд. резерв“, заяви Венко Сабрутев.

Асен Василев обясни за една от големите си изцепки

„Случва се точно това, което президентът ни даде като заявка, че ще прави. Продължава се комуникацията, с която се опитва да се страхува населението, за това, че държавата ще фалира. По време на представянето на новия служебен кабнет президентът отново заговори за фалит на държавата. Държавата е в отлично състоянието и оттук нататък отговорността за това как ще продължи да се развива, е на служебния кабинет“, добави той.

"Манипулациите, че фискалният резерв е по-нисък, идват от там, че всъщност държавата не е получила всичките си приходи, а в същото време е направила разходите, които е трябвало да направи. 1,6 млрд. плащания за "Топлофикация", посочи Сабрутев. 

Новата финансова министърка би шута на шефката на митниците и назначи... ВИДЕО

Направено е и плащане от 1,3 млрд. за пенсиите. 

"9,9 млрд. в края на март месец са били средствата, налични във фискалния резерв на държавата", посочи той.

Георги Ганев обясни, че проблем с бюджета може да "проима", ако държавата бъде натоварена с непредвидени в бюджета разходи - "нещо, което виждаме да се случва".

"От ГЕРБ се сетиха, че сами са направили предложения от 2,72 млрд. лв, които вече са гласувани - допълнителни разходи, които ги няма в бюджета. И техните разходи са истинския проблем, няма ги в бюджета, няма финансиране за тях", посочи и Мартин Димитров. 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук