Заместник-председателят на парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ Калина Константинова изрази надежда БСП да преосмислят позициите си за връщането на хартиената бюлетина, за да бъдат двете формации потенциални коалиционни партньори.

„Ключово е да преосмислят позициите си. Подобна позиция, в която се позволява, чрез подмяна на вота, да се върне статуквото на власт, ние не бихме могли да преодолеем в едни потенциални преговори за обща коалиция с БСП“, коментира Константинова в Народното събрание.

„Надявам се експертните дискусии и обсъждания да помогнат БСП да промени позициите си“, посочи още тя преди извънредното заседание на Комисията по електронно управление и информационни технологии, която председателства.

На заседанието, което започна без необходимия кворум, тъй като на него няма да бъдат гласувани законодателни актове, експерти и организации обсъждат и дават становище по промените в Изборния кодекс.

Машинният вот изчиства злоупотребите“, смята Калина Константинова.

Според нея връщането на хартиената бюлетина в изборния процес, каквото решение парламентът вече взе на първо четене в пленарна зала, ще доведе до голям брой недействителни бюлетини и до възможност за манипулации на вота.

„Изключително важно е да не изместваме фокуса оттам, където е в момента, а именно - това е първият мандат, който дори не е връчен. Не можем да помагаме на ГЕРБ да избягат от отговорността, която имат, да направят проба за съставяне на кабинет“, коментира тя за възможността за съставяне на редовно правителство.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук