С парламентарна декларация „Продължаваме промяната“ (ПП) обвиниха ГЕРБ в извършване „специална политическа операция“ срещу управлението на държавата, която тече паралелно с пропагандната машина на руския президент Владимир Путин, пише Флагман.

“Ден след като „градивната опозиция“ опита без реални аргументи и с грозни внушения да свали заместник-председателя на Народното събрание Мирослав Иванов, (и не успя), искаме да обърнем внимание на една опасна тенденция. Наблюдаваме нестихващата поредица атаки, идващи от опозицията”, прочете от трибуната депутатката от ПП Венеция Ангова.

“Нормално е една опозиция да критикува, но не е нормално да атакува с тези методи в настоящия момент, когато очевидно сме на първа линия на дезинформационната война, която пропагандната машина на Путин води. Интересно е КОЙ стои зад тези атаки? Чии интереси защитава „градивната опозиция“? 

Съмнително и притеснително е, че виждаме прилики с военната дезинформация – основно с опити за всяването на съмнения в обществото, всяване на страх, провокиране на дълбоко разделение, което се характеризира с многократно повтаряне на лъжи и използване на обиди и личностни нападки, което да усили крайните емоции и съответно да засили поляризацията сред хората.

Повтарянето на неистини и активирането на очаквани и неочаквани лица от българското политическо пространство след изострянето на отношенията с Русия на Путин беше комбинирано с активиране на определени фирми и бизнес кръгове, които започнаха да говорят за ГАЗОВА КРИЗА, за това, че НЯМА ДА ИМА ГАЗ, че ще бъдат ВКАРАНИ ПОСРЕДНИЦИ, че БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ПЛАЩА В РУБЛИ, че НЕ МОЖЕМ БЕЗ РУСКИ ГАЗ.

Дори и тази седмица УЖ ПРОБЪЛГАРСКИ ПАРТИИ ни призовават от парламентарната трибуна да плащаме в рубли”, обявиха от ПП.

А фактите били, че нито българският бизнес усетил спирането на газа, нито българските потребители.

“Правителството бързо договори и доставки за следващите месеци, а занапред изгледите са, че ще имаме газ на значително по-добри цени от тези, които плащахме. А в същото време, въпреки войната и инфлацията, българската икономика отчита значителен ръст за първото тримесечие – 4,5%! Но сенчестите и не толкова сенчести интереси на олигархично-путинския режим в България бяха засегнати.

Затова атаките, отново да повторим, типични за дезинформационната война, продължиха – атаката срещу „Български пощи“, която всъщност беше срещу нашите майки и бащи, за да се уплашат, че няма да си получат пенсиите, активизирането на кампании и тролове, разпространението на невярна информация в социалните мрежи. 

За капак, видяхме, че и в парламента „градивната опозиция“ е изключително активна... или „активирана“.

Използва се трибуната на НС, за да се отправят обиди към вицепрезидента на стратегически партньор на България... Това е недостойно действие, грозно, глупаво. Осъждаме най-категорично грубите и расистки думи към вицепрезидента на Съединените щати, направени от депутат в българския парламент.

Подобни коментари са напълно недостойни и неприемливи за член на Народното събрание и са опит за отвличане на вниманието от сериозните въпроси, които всъщност имат значение за българския народ. Камала Харис е изтъкнат политик - първата жена вицепрезидент.

Неведнъж чухме внушението, от същата част на залата, че България се управлявала от американското посолство – друг похват, който цели да раздели обществото. В същото време бившият премиер настоява да преговаряме с „Газпром“, а настоящата опозиция официално разпространява изкривени и манипулирани данни. Интересен синхрон”, се посочва в декларацията на ПП.

Това не било всичко.

“Явно представителите на партия ГЕРБ толкова много мечтаят за избори, че във всички политически действия започнаха да откриват предизборни кампании. НЕ! Няма предизборна ситуация. Дами и господа от ГЕРБ, "специалната Ви политическа операция" няма да успее. Затова искаме отново да попитаме КОЙ стои зад атаките? 

КОЙ има интерес от дестабилизация, хаос и разделение? Чии интереси защитава „градивната опозиция“?” 

От ПП отговориха и на нападките за новите метални врати на парадния вход на Народното събрание.

“Колкото до решетките на Цвета Караянчева, бивш председател на парламента...това е величествено политическо лицемерие! Ако имаше награда за това, щяхте да я получите! Цвета Караянчева, която инсталира такива решетки на сградата на Народното събрание през 2020-а година по време на гражданските протести, го направи със своя подпис.

За разлика, настоящият председател на Народното събрание не е подписвал решение за поставяне на решетки. НО ТЕЗИ РЕШЕТКИ НЯМАТ МЯСТО НА СГРАДАТА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ. “Решетките на ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА“ ЩЕ БЪДАТ ПРЕМАХНАТИ”, заявиха от ПП.

Декларацията предизвика остра реакция от ГЕРБ. Тома Биков отправи театрално упрек на председателстващата заседанието Росица Кирова, която е депутат от неговата партия, че не се е намесила. Биков продължи с критика към управляващите, което бе очевидна злоупотреба с процедура „по начина на водене“.

Кирова обаче не го прекъсна въпреки претенциите на представители на ПП, които в един момент започнаха да блъскат по банките.

Последва серия от процедури по начина на водене от депутати от целия политически спектър.