Близо 2 млн. лв. ще бъдат отпуснати на община Хасково за решаване на проблема с водоснабдяването, реши Министерският съвет, пише БГНЕС.

Това е проблем от няколко месеца. Призовах служебния кабинет да вземе това решение, но не беше направено”, каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Той допълни, че колегите му от служебния кабинет са използвали темата, за да „плашат хората, а не да решат проблема”.

Според Добрев взетото решение ще подобри качеството на водата в Хасково и ще предотврати евентуални режими, тъй като изключеният брой сондажи е значителен - 14 броя.

Решението от днес финансира 8 нови сондажа в различни зони - четири от тях са в северната зона, един от сондажите е в Узунджово, а три са в близост до село Подкрепа.

„Става дума за сондажи за питейна вода. Новите сондажи ще компенсират липсата на вода. В проектът е включено и възстановяването на водоснабдяването на два участъка, единият от които е пропаднал“, поясни Добрев.

Относно това какви мерки ще се вземат за проблема и в други населени места, министърът на екологията Нено Димов заяви, че в момента Министерство на икономиката е разпоредило проверка, която тече, на всички уранови рудници, които са затворени и наблюдават.

„МОСВ веднъж годишно замерва всички подпочвени води. В момента следим внимателно. Наблюдението ще продължи и ще се разпростре върху цялата страна“, поясни Димов.