Решението на Министерски съвет за изменение на Плана за управление на Национален парк „Пирин“ беше отменено днес от министрите.

Планът, приет по настояване на екоминистъра Нено Димов в края на 2017 г., беше за предприемане на спешни действия по реда на екологичното законодателство при наличие на инвестиционно намерение за изграждане на нова туристическа кабинкова линия в Ски зона–Банско, предаде в. Монитор.

Оттеглянето му е във връзка с решението на петчленния състав на Върховния административен съд, според което правителственото решение е незаконно. Съдът смята, че задължително трябва да се направи екологична оценка на новия план, докато министър Нено Димов твърдеше, че такава не трябва да се прави.

Съдът смята, че промяната на предназначението на големи площи от националния парк „Пирин“, каквото предвижда новия план, и включването им в зоната за туризъм и зоната на сградите и съоръженията означава прекратяване на възможността тези площи да бъдат използвани пълноценно за опазване на биоразнообразието.