Министерският съвет реши да обяви имоти - публична държавна собственост, за имоти - частна държавна собственост, намиращи се в области Пловдив, Пазарджик и Хасково. Те са предоставени за управление на Министерство на отбраната. За Министерството на отбраната и Българската армия отпада необходимостта от ползването на имотите - публична държавна собственост, а като имоти - частна държавна собственост, с тях могат да се извършват разпоредителни действия - продажба чрез търг, съгласно Закона за държавна собственост. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Обектите със сменен статут са общо пет. Първите два се намират на ул. „Ген. Радко Димитриев“ № 2 в гр. Пловдив, като единият е с площ от 10 537 кв. м и с 4 бр. сгради, а другият е с площ от 51 128 кв. м и с 8 бр. сгради. Третият поземлен имот, находящ се в община Пещера, землището на с. Капитан Димитриево, м. „Еловиците“, е с площ от 14281 кв. ми е застроен с 3 броя сгради.

В землището на с. Капитан Димитриево е разположен и четвъртият имот, който е с площ от 69 686 кв. м. и е застроен с 12 броя сгради.

Петият имот е в землището на гр. Хасково, местност „Кенана“, е с предназначение вилна сграда и е със застроена площ 243 кв. м, на 2 етажа. Одобрена е също продажбата на недвижими имоти собственост на ВМЗ ЕАД - гр. Сопот. Това са 34 бр. ведомствени жилища и 6 бр. гаражи, собственост на военния завод. Имотите са разположени в гр. Сопот, гр. Карлово, с. Анево и с. Кърнаре. В преобладаващата част от тях са настанени дългогодишни работници и служители на дружеството, които многократно са заявявали интерес за закупуването им. Продажбата ще осъществи от ВМЗ ЕАД, като получените средства ще останат на разположение на дружеството.

Осигурени са помещения за Центъра по спешна медицинска помощ във Видин, след като Министерството на здравеопазването получава част от самостоятелен обект - публична държавна собственост във връзка с подготвяно проектно предложение по процедурата за регионална здравна инфраструктура по Оперативна програма ..Региони в растеж” 2014 - 2020. Обектът се намира на първия етаж в сграда на ул. ,.Цар Симеон Велики“ № 76 във Видин и ще бъде използван от Центъра за бърза медицинска помощ в града. Инвестиционният проект на Министерството на здравеопазването предвижда строителство, ремонт, реконструкция, преустройство и обновяване на сградния фонд, както и осигуряване на модерно оборудване на центровете за спешна медицинска помощ в цялата страна.

Община Бургас получава държавен имот за образователни дейности. Имотът ще бъде за нуждите на Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации (ПГКПИ) в града. Имотът се намира на бул. „Захари Стоянов”, където до сега се е помещавала Професионална техническа гимназия. Промяната се прави във връзка с оптимизиране на училищния сграден фонд на професионалните гимназии в града. По заповед на министъра на образованието, Професионалната техническа гимназия сменя своето местонахождение, като ще бъде преместена в сградата на Професионалната гимназия по дървообработване „Георги Кондолов“.

В имота на бул. „Захари Стоянов”, който до сега е управляван от МОН, се настанява Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации в града. Променя се предназначението на поземлени имоти в горски територии - публична държавна собственост за изграждане на „Път 11-86 „Асеновград - Чепеларе - Смолян – Рудозем“ от км 125+727.46 до км 128+790 - оптимизация на трасе и отводнителни мероприятия“. Имотите се намират в землището на с. Средногорци, общ. Мадан, обл. Смолян. Те са с обща площ 2,033 дка и са в обхвата на дейност на териториално поделение „Държавно горско стопанство Смолян“ към „Южноцентрално държавно предприятие” ДП - Смолян. Агенция „Пътна инфраструктура“ ще заплати за промяна предназначението на имотите цена в размер на 6 323,00 лева и за компенсационно залесяване, цена в размер на 2 203,77 лева.

С друго свое решение правителството обяви имоти - частна държавна собственост за имоти - публична държавна собственост. Обект на проекта на решение на Министерския съвет са два имота, находящи се в област София, гр. София, община Столична, район „Красно село“. Имотите са необходими за Българската армия. Това обстоятелство изисква да се смени техният статут от частна в публична държавна собственост. Смяната на статута на имотите от частна в публична държавна собственост е съгласно изискванията на чл. 6, ал. 2 от Закона за държавната собственост. Министерският реши още „Държавна консолидационна компания“ ЕАД да получи два имота.

Те ще бъдат внесени като непарична вноска в капитала на „Държавна консолидационна компания“ ЕАД. Терените с обща площ 28 322 кв. м. се намират в София и са с отпаднала необходимост за Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Министърът на икономиката ще осъществи дейностите по увеличаването на капитала на „Държавна консолидационна компания“ ЕАД със стойността на правото на собственост върху недвижимите имоти.