Поредният кръг от преговорите между Съединените щати и Мексико по въпроса за митата приключи без резултат. Разговорите, които продължават и днес са по повод плановете на американския президент Доналд Тръмп да наложи мита на внос на обща стойност около 350 милиарда долара.
 
Президентът Тръмп подчертава, че митата могат да влязат в сила от следващата седмица, ако Мексико не направи нещо за намаляване броя на мигрантите по южната граница. Планът е за въвеждане на покачващи се ежемесечно тарифи като за отправна точка са посочени пет процента с максимален размер 25 процента.
 
В Туитър Тръмп подчерта, че напредък в преговорите има, но не е достатъчен. „Арестуваните на границата през май са 133 000 заради Мексико и защото демократите в Конгреса отказват да финансират имиграционната реформа. Разговорите с Мексико ще продължат утре с разбирането, че ако не се постигне споразумение, тарифите на 5-процентно ниво ще стартират от понеделник с месечно покачване както е планирано. Колко повече се покачват тарифите, толкова повече компании ще се върнат обратно в САЩ“, обясни той.
 


 
Стъпката би увеличила цените на различни продукти от зеленчуци през компютърни монитори до автомобили и медицинско оборудване.
 
При отсъствие на Тръмп от Вашингтон Белият дом в преговорите е представен от вицепрезидента Майк Пенс, който е провел двучасова среща с външния министър на Мексико Марсело Ебрард в сряда. Американски официални лица казват, че разговорите са били продуктивни, а мексиканските им колеги поясниха, че не е бил повдиган въпросът за тарифите.