Британският премиер Тереза Мей подари на президента Доналд Тръмп подарък, който подчертава трансатлантическите специални отношения и международният ред, който президентът често осмива.

Мей и нейният съпруг, Филип, подариха на Тръмп поставен в рамка проект на Атлантическата харта, декларацията, подписана от британския премиер Уинстън Чърчил и президента на САЩ Франклин Д. Рузвелт през август 1941 г., определяща общите цели за света, включително по-свободна търговия, разоръжаване и правото на самоопределение на всички хора.

Декларацията помага да се положат основите на ООН и Световната търговска организация, уточнява БГНЕС.

Подаръкът е копие на личния екземпляр на Чърчил на документа, с неговите ръкописни бележки и корекции, направени с червен молив.

Първата дама Мелания Тръмп получи чаена чаша, създадена от британската дизайнерка Ема Бриджуотър.

Това се случи по време на държавния банкет в Бъкингамския дворец.

Американският президент Доналд Тръмп и първата дама Мелания пристигнаха в Обединеното кралство в понеделник на тридневно държавно посещение. Кралица Елизабет II посрещна първата двойка в Бъкингамския дворец. Кралските церемонии включваха разглеждане на царската колекция подаръци, обиколка на Уестминстърското абатство и официален банкет.

„Споделената връзка между САЩ и Обединеното кралство ще продължи да обединява двете страни в продължение на много години“, каза кралица Елизабет II по време на държавния банкет с Доналд Тръмп в Бъкингамския дворец.

“Като гледаме към бъдещето, аз съм уверена, че нашите общи ценности и общи интереси ще продължат да ни обединяват”, каза кралицата.

„Тази вечер празнуваме съюз, който помогна за гарантиране на безопасността и просперитета на нашите народи в продължение на десетилетия, и който вярвам, че ще издържи още много години”, заяви Елезабет II.

Американският президент благодари на кралицата за гостоприемството и за почти седемте десетилетия на “ценно приятелство” със САЩ.

“Ние утвърждаваме общите ценности, които ще ни обединят дълго в бъдещето: свобода, суверенитет, самоопределение, върховенство на закона и позоваване на правата, дадени ни от всемогъщия Бог”, каза Тръмп.

Доналд Тръмп ще се срещне с премиера Тереза Мей за “значими” преговори през втория ден от тридневното посещение на американския президент във Великобритания.

Министърът на външните работи Джереми Хънт ще бъде сред висшите министри, присъстващи на преговорите, където ще бъдат обсъдени въпроси като изменението на климата, съобщи Би Би Си.

Срещата ще се проведе на фона на мащабни протести в няколко британски града, включително демонстрация на площад Трафалгар в Лондон.