Министър-председателят Бойко Борисов е на двудневно официално посещение в Баку. То е по покана на президента на Азербайджан Илхам Алиев. В делегацията са министърът на транспорта Ивайло Московски, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на земеделието Румен Порожанов и министърът на икономиката Емил Караниколов.

Борисов ще се срещне днес на четири очи с президента на Азербайджан Илхам Алиев. В центъра на разговора се очаква да бъде изграждането на Южния газов коридор. Целта на проекта, подкрепян и от ЕС, е доставка на газ от находищата в Азербайджан през Грузия и Турция до границите на Гърция и България, и оттам до други европейски страни. Азербайджански газ ще се доставя за страната ни през интерконектора България-Гърция (IGB). Той ще позволи на България да получава азербайджански газ от местното находище "Шах Дениз - 2".

Първоначалният капацитет на проекта е три милиона кубични метра газ. Цената му се изчислява на около 240 милиона евро. Възможността азерски компании да участват в газификация на домакинства в България е друг очакван акцент в разговора между Борисов и Алиев, уточнява "Труд".

Търговският оборот между двете страни е в размер на 35,453 милиона долара за периода между януари и ноември миналата година, по данни на азербайджанската митническа служба, като оборотът се дължи основно на вноса на български стоки. След срещата на Борисов с Алиев са предвидени пленарни разговори. Във вторник ще бъде официално открита авиолинията Баку-София от премиерите на България и Азербайджан Бойко Борисов и Артур Расизаде.

Те ще се осъществяват от азербайджанската ниcкотарифна авиокомпания Buta Airways, която е дъщерна компания на националния превозвач Азербайджански авиолинии (AZAL).Това е първата дестинация на Buta Aairways в страна от Европейския съюз.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!