България ще влезе в Шенген, но проблемът е, че Шенген вече го няма във вида в който беше. През шенгенската граница между Австрия и Германия вече не може да се преминава без лични документи.

Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Божурище, където присъства на откриването на логистичен център на голяма мебелна верига.

„В разговори с колегите от десните партии в Европа, вече им казвам, че ми омръзна да чувам „Подкрепяме ви за Шенген“. Като ни подкрепяте – приемете ни. Холандия ни спира поради една причина – егоистична“, коментира той.

„Единствената промяна, след като ни приемат, е, че българите ще преминават границите, без да показват лични документи. България отдавна е в Шенген. Искаме да влезем, не за друго – репутационно“, добави Борисов.

„В момента имаме нула проблем с мигрантите на турската граница. Големият проблем е на границата с Гърция – над 150 човека на ден минават. България е пратила 300 човека на гръцката граница, за да я пази от мигрантите“, добави Борисов.

Премиерът коментира кратко и протестите на медицинските сестри:

„Вчера съм се карал на (здравния) министър Ананиев – къде са 50-те милиона лева, които дадохме за медицинските сестри. Те дори не са 50, а 86 милиона. Нека той да се обяснява“.

Дойдоха толкова много инвеститори, че задръстихме пътищата, добави премиерът по повод откриването на логистичния център.

„Тръгнахме да правим път през Божурище. Имаме много заявки за инвестиции, за милиарди левове, за стотици работници, добре платени. Този път, който планирахме да разширяваме няма да свърши никаква работа.

Неслучайно инвеститорите питат за инфраструктората. Това възлиза на 50 млн. лв. Прави се, за да осигурим на хората от Божурище нормален живот“, каза Борисов.

В индустриалната зона в Божурище минават по 4 камиона на 10 минути. Има бум на инвестициите в тази зона. Този път, който планирахме да разширяваме - няма да свърши никаква работа. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при откриването на дистрибуционен център в Божурище.
 
"Когато си направил инвестиция за 200 млн. лева е логично да питаш и за инфраструктурата. Вчера ми представиха проекта  и затова ще се направи Околовръстен път - от бул."Царица Йоана" и ще се свърже с магистралата за Сърбия", продължи премиерът.
 
"Трябва да осигурим на хората в Божурище нормални условия на живот. В кратък срок съм дал на министрите за отчуждаване на земите. Максимално бързо, независимо, че е скъпо, трябва да се направи инфраструктурата.

Инвестициите са огромни. Асфалтът не се яде, но създава инвестиции", каза още той и добави, че политиката за доходите на правителството е много важна.