Управлението на здравната криза е в здравните власти - в ръцете на министъра и неговия екип. Доц. Кунчев също е част от този екип. Решенията, които предстои да бъдат взети, ще бъдат максимално обосновани. Това заяви служебният премиер Стефан Янев пред Нова тв. 

"Кунчев каза неговото експертно решение, но там има още 10 човека и съобразно тяхното мнение се взима балансирано решение. Вероятно няма да бъдат доволни всички, но балансът е от страна на протестиращите и от друга страна - на тези, които искат мерки и предсказуемост", допълни той. 

"Политическото решение се взима от министъра на здравеопазването, защото е най-близо до тематиката и проблематиката и съответно, това са правомощията му по закон. Решението се подготвя и ще бъде взето в рамките на тази седмица", каза още Янев. 

Служебният премиер е категоричен, че бизнесът трябва да работи, но трябва да има и мерки, които да се вземат навреме. 

"Щом е изчерпан капацитетът на една болница, ще се преоборудва друга. Решението не е едно и не означава само налагане на мерки, които са комплексни.

Чуваме гласът на бизнеса, който казва, че ги поставяме в невъзможност да работят, но какво става в администрацията. Преди седмица е взето решение ръководителите да направят плаващо работно време, за да няма струпване в градския транспорт, а да има работно време, което е с различно начало", обясни служебният премиер. 

"Не се обмисля задължителна ваксинация. Не трябва хората да имат усещане за принуда. Ваксината е единственият довод, даден от науката, който дава гаранция че бъдещо заболяване ще протече по-леко", каза той. 

"До колкото знам, в болниците и социалните домове, броят на ваксинираните е достатъчно голям процент. Да, разбирам, че неваксинирани не бива да се допускат, но тук влизаме в много детайли.

Предполагаме, че тези хора, които не се ваксинират, не могат да го направят по медицински причини. Нека не влизаме в детайли, защото не знаем пълната картина. Създава се една среда по говорене и критики и се опитваме да заглушаваме гласа на другия", обясни още служебният премиер. 

Стефан Янев обяви, че е готов да остане премиер.

"Това ще бъде решение на президента, но да, ако е необходимо, мога да изпълнявам тази роля. Организацията на изборите, дори да изглежда, не е рутинен процес. Парламентът ще реши какви да бъдат изборите, те насочват президентските избори. Въпросът е кога ще ги насрочат и ако това НС не е в състояние да насрочи правителство, датата на този указ определя и датата на изборите. Тази технология е в ръцете на народните представители", обясни той. 


"Бих се включил във всеки един проект, който работи за България. В нашето говорене трябва да престанем с персонализацията. Партията е сдружение от хора с еднакви мисли и цели и те не принадлежат на един човек, който е някакъв гений", довърши Янев.