В готовност сме да съберем Съвета за сигурност към Министерски съвет, на който да обсъдим и приемем конкретни идеи и предложения.

Това каза премиерът в служебното правителство Стефан Янев в отговор на въпрос на Минчо Куминев за кризата в Афганистан, предаде "Фокус".

"Ще се въздържа да правя коментар на геополитическата обстановка и какво е довело до ситуацията в Афганистан", каза той. Премиерът заяви, че ситуацията е такава, каквато е.

"Това, което прави българската държава, правителството и всички ангажирани както ведомства, така и различни служби, е да следи непрекъснато обстановката, да я оценява и да подготви националната система за защита на националната сигурност да реагира адекватно на потенциално увеличаване на мигрантската вълна.

Има известно увеличение на мигратския натиск срещу границата на Р. България", коментира министър-председателят. Той заяви, че това се наблюдава и преди да се развият събитията в Афганистан.

"На първо място защитата на националната граница, включително по отношение на допълнителен мигрантски натиск, е един непрекъснат процес, който продължава последните вече 7-8 години с различна степен на този натиск.

Ситуацията в момента се контролира от МВР и съответните негови структури, като към момента под ръководството на ГД "Гранична полиция" личният състав, който патрулира, който е оборудван с необходимите допълнителни средства за наблюдение и необходимите материални средства, включително високопроходими автомобили, е увеличен с 600 души", каза още Стефан Янев.

Той уточни, че е осъществена координация с Министерството на отбраната за увеличаване на необходимите патрули.

"С моя заповед в Министерски съвет с участието на почти всички министерства, с участието на службите за сигурност, агенции, включително и НПО от типа на Червения кръст, е създадена една координационна група с цел, задача непрекъснато следене на обстановката, оценяване на всички фактори както външни, така и вътрешни, така че този анализ да бъде на разположение на висшето държавно ръководство за вземане на незабавни мерки", заяви още Стефан Янев.

По думите му от първостепенно значение е границата с Турция, но в същото време границата с Гърция също не е за подценяване.